Tanügyi reform: ősztől nagyobb hangsúlyt kap a nevelés

Ötletszerű, nem reális tervre alapoz Remus Pricopie tanügyminiszter szerdai kijelentése, hogy színház és film által nevelné a diákokat – véleményezett Király András oktatási államtitkár a maszol.ro-nak. Elmondta, az összes érvényben lévő és kidolgozás alatt álló romániai tanterv az úgynevezett akadémikus oktatási módszerre alapoz, tehát egyelőre nincs keret és hely ilyen típusú foglalkozásra az általános iskolákban, csak az erre hivatott szakközépiskolákban..

Az államtitkár elmondta: megoldódik a magyar gyermekek románnyelvtanulási problémája is a most kidolgozás alatt álló módszertan által, hisz több időt fordíthat a tanító a gyakorlati nyelvtudás elsajátítására és a kommunikációra. A szeptemberig elkészülő módszertan értelmében a tananyag 70 százalékát kötelezően új tananyag ismertetésére és elsajátítására használja majd az oktató, 30 százaléka pedig felhasználható ismétlés, rögzítés vagy tehetséggondozás céljából. Ezt a tanítók vagy tanítónők döntik el aszerint, hogy mire van szükség az osztályban.kiralyandras

Az előkészítő osztályban és az első osztályban már most is specifikus tanterv szerint zajlik az oktatás, ami nemcsak a kisebbségi gyerekeknek kedvez. Ezen a gyermekbarát rendszeren segít még egy adagot a tárca a napokban közvitára bocsátott tervezet elfogadásával és ennek a módszertanával. Az alkalmazásban Király szerint kompetenciaelvek dominálnak.

Újdonságnak számít az elemi osztályok tantervében a már előkészítő osztályban elkezdett erkölcsi nevelés. Eddig VI.-VII. osztályban létezett csak olyan tantárgy, hogy polgári nevelés, illetve az osztályfőnöki órák keretében zajlott a nevelés, de ez Király szerint igen kevésnek bizonyult. „Nagyon elszabadult a pokol, a gyerekek nem tudnak viselkedni", ezért a tárca belátta, hogy szükség van az iskolai nevelésre is. Így már az előkészítő osztálytól kezdve heti egy, később heti két alkalommal a gyerekek társadalomi beiilleszkedés, illetve erkölcsi nevelés órákon is részt vesznek. Igaz, hogy ez megemeli a heti óraszámokat, de nem lehet másképp – figyelmeztetett az államtitkár.iskola

A tanterv leszögezi, hogy elemi osztályokban a heti két testnevelés órát tanárnak kell tartania, ám a további két mozgásórában a tanító szabadon foglalkozhat a gyerekekkel, azzal a feltétellel, hogy testmozgás legyen benne. Ez lehet játék, tánc, ritmikus torna vagy euritmia, minden tanítónak a saját kreativitása és lehetőségei szerint. "Kicsit hasonlatosak ezek az órák az alternatív oktatásban alkalmazottakra, ahol nagyon fontos szerepet kap a testmozgás a tanításban, nevelésben"  magyarázta az államtitkár.

Mint megírtuk, nemrégiben a főtanfelügyelőkkel való egyeztetés után végleges döntés született arról, hogy jogilag az előkészítő osztályok az iskolák keretében maradnak, ám választható lesz, hogy milyen épületben: iskolában vagy óvodában, ezt a szülők és oktatók közösen döntik el minden esetben. Ennek a módszertanát a múlt héten kidolgozta a minisztérium. Ez megadja a lehetőséget azoknak a szülőknek, akik eddig nem vették komolyan az előkészítő osztályt , hogy a 2013-2014-es tanévben első osztályba írassák gyerekeiket, kihagyva nulladik osztályt. Hogy ez az opció a jövőben is választható lesz vagy nem, még nem lehet tudni.

Kimaradt?