Reneszánsz „divatbemutatón” jártunk Marosvásárhelyen

A reneszánsz stílusjegyeit gondolták tovább a 9. alkalommal megrendezett történelmi „divatbemutatón” Marosvásárhelyen. A különböző hátterű, kezdő és profi tervezők ruháit a Kultúrpalota nagyszínpadán mutatták be.

Rövid és hosszú, szűk és bő, hagyományos és merész, mindennapi és alkalmi, színpadi, színes, fehér és fekete, nemes anyagból, vagy olcsóból, bársonyból, farmerből, selyemből és vászonból, újrahasznosítottból készültek a ruhák, voltak díszesebbek, aranyozottak, vagy virágmintásak, egyszerűbbek, szerényebbek is közöttük.Az elvárás az volt, hogy a reneszánsz stílusjegyeit hordozzák magukon, mondta Márton Krisztina szervező, aki érdeklődésünkre arról beszélt, hogy a 9. alkalommal megrendezett, történelmi korokat idéző divatbemutatónak nem az a lényege, hogy a divatnak hódoljon, hanem, hogy a kultúrtörténeti korokat idézze, átörökítse azoknak a hangulatát, a stílusát, a sajátos jegyeit a jelenbe. Míg a gótika felfele ívelt, az Isten dicsőségét hirdette, a reneszánsz az embert állította középpontba, jellemzője a harmónia és az egység, magyarázta a szervező.

Amikor az első divatbemutatót szervezték, akkor a Marosvásárhelyi Kulturális Központ barokk évet hirdetett Marosvásárhelyen, annak a művészettörténeti kornak a jegyében született meg az első divatbemutató is. Az évek során valamennyi korszak megihlette a tervezőket, a 20. századhoz érve pedig a népművészet is szerepelt, mint forrás, bár nem egy adott korhoz kötődik, de kár lett volna kihagyni, magyarázta Márton Krisztina.

Az idén a reneszánsz adta az ihletet a tervezőknek, közöttük a Művészeti Líceum diákjainak Csíky Ágnes irányításával, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak, a kézdivásárhelyi Kreakids Stúdió tervezőinek, Ördögh Angélának, Kiss Katalinnak, Pascu Annamáriának, Diamantstein-Derzsi Juditnak, Szakács Ágnesnek, Feigl Gabriellának, Gyulai Róbertnek. A ruhák mellett fontos helyet kaptak a kiegészítők is, Ferencz Zsolt bőrdíszműves termékei, Hajnal Zsuzsa és Szilágyiné Gönczi Annának ékszerei, Balás Éva nemezelt darabjai.

Márton Krisztina, aki tervezőként is bemutatkozott, elmondta, máris készülnek a jövő évi rendezvényre, a tizedikre, amely alkalomból visszatérnek a kezdetekhez, vagyis a barokkhoz. 

fotó: Majos Dániel fotó: Majos Dániel fotó: Majos Dániel fotó: Rab Zoltán fotó: Rab Zoltán fotó: Rab Zoltán fotó: Rab Zoltán fotó: Rab Zoltán

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?