Sepsiszentgyörgyi Design Hét: az erdélyi sajátosságokat keresik

Vasárnapig zajlik a játék és kommunikáció jegyében meghirdetett sepsiszentgyörgyi Design Hét. Az idei, második kiadás még hangsúlyosabban foglalkozik az erdélyi és Erdélyben érvényesülni akaró tervezőkkel, mondta el a Maszolnak Damokos Csaba főszervező.

„Tavaly elég sok olyan rendezvény volt, amit budapesti partnerek segítségével hoztunk ide, azok voltak a főattrakciók, mint a Mercedes Benz kiállítás, a Prezi prezentációja, a Design Terminállal való konzultációk, kapcsolatok. Az idén megpróbáltunk - anélkül, hogy ezeket a kapcsolatokat úgymond felrúgtuk volna - olyan rendezvénysorozatot összeállítani, ami tényleg az erdélyi tervezőkről szól, hogy mérjük fel, hogy milyen energiák vannak itt, anélkül, hogy mondjuk egy Mercedes Benz csillogása elhomályosítaná a többi munkát” – fogalmazott Damokos.

Kedd este nyílt a rendezvénysorozat emblematikus kiállítása, az erdélyi designerek munkáit felvonultató Transylvania Tranzit az Erdélyi Művészeti Központban. A kiállított anyag a design több területét átfogja, tájtervezéstől, bútortervezésen, könyvillusztráción át a játékig. „Ezek olyan erdélyi fiatalok, akik designt tanultak és úgy képzelik el, hogy itt élik le az életüket, olyan is van közöttük, aki most külföldön van, de jönne hazafele, ezért küldi a munkáját úgymond futárként maga előtt” – mondta Damokos Csaba.

Arra kérdésre, hogy mennyire volt nehéz ennek a kitételnek megfelelő erdélyi designereket összegyűjteni, a következőt válaszolta: „A tavalyi Design Hét már annyit segített, hogy tudták, hogy van ez a rendezvény, 18-19 jelentkezés volt a felhívásra, amiből 15 tervező hozta el a munkáját. Nincsen olyan sok fórum, ahol a fiatal tervezők megmutathatják magukat. Ezért is szervezem ezt a design-hetet, mert most már van egy generáció, amelyik meg tudja magát mutatni. Amikor én végeztem, akkor csodabogárszámba ment, hogy mi az, hogy design és egy designer mit is csinál. Most már van egy generáció és nagyon fontos, hogy megmutassa magát, hogy tudják az érdekeltek, hogy vannak designerek Erdélyben, hogy jól dolgoznak, hogy tartják a színvonalat, hogy vannak már erdélyi brandek” – fogalmazott a főszervező. A Transylvania Tranzit kiállításon látható tárgyak egy részét meg is lehet vásárolni a pénteken és szombaton megszervezett design-vásárban.

A csoportos kiállítás mellett egyéni kiállítások is láthatóak a Design Hét alatt. A Lábas Házban Patrick Morăraş fából készült, egyedi játékait ki is próbálhatják az arra járó gyerekek december 5-ig.

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben pedig a „Románia legszebb könyvei” verseny 2012 –2015 között díjazott, illetve díjra felterjesztett könyveit és kiadói projektjeit állították ki, ehhez kapcsolódóan péntek délután 16 órától könyvkötő műhelyet is szerveznek, elsősorban a 15 év fölötti fiataloknak.

Ianis Vasilatos sepsiszentgyörgyi származású designer pedig rendhagyó járműterveit és Ariel nevű, motorral ellátott biciklijét mutatja be a közönségnek, ez utóbbi egy rangos amerikai designverseny fődíját is elnyerte.

Szerda este hét órakor kerül sor a Design Hét első kerekasztal-beszélgetésére, Van-e erdélyi design? címmel, amelyen az erdélyi formatervezés múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélget Botár László (Csíkszereda), Ábrahám Jakab (Brassó), Szabó András (Csíkszereda), Sátán Ádám (Marosvásárhely), Damokos Csaba (Sepsiszentgyörgy).

Damokos Csaba szerint az erdélyi design gyökereit Kós Károly munkáiban kell keresni, aki Szentgyörgyön nem csak épületeket, de „csodálatos bútorokat tervezett, lámpákat, kilincseket tervezett a Székely Nemzeti Múzeumba, egy időben a design alakulását jelző „Arts and Crafts” mozgalommal, annak a szellemében.” Hozzátette: olyan designereket vesznek részt a beszélgetésen, akik úttörők voltak, a ’70-es, ’80-as években végeztek, és a szocialista iparban próbáltak túlélni és valamit bevinni abból a másságból, amit a design jelentett akkoriban.

Damokos Csaba szerint elkerülhetetlen, hogy Erdélyben kialakuljon a tervezés regionális jellege. „Ha a szakmát elegen művelik és egy adott helyen csinálják, akkor valószínű, hogy előbb-utóbb lesz egy fazonja, anélkül, hogy erre különösebben kellene törekedni valamilyen szabályok felállításával. Ahogy az olasz designnak van egy fazonja, a skandinávnak, az amerikainak van egy fazonja – ezeket régóta művelik, kialakult. Vannak hagyományok, amiket okosan, megfelelő módon használva, bekomponálva a munkába lehet fazonírozásra használni. A fa- és a textiliparnak vannak erdélyi hagyományai. Nem véletlenül volt a tavalyi pályázatnak a fa a témája, nem véletlenül volt a csernátoni designtáborban, amelynek az anyaga szintén ki lesz állítva, a fa az alapvető anyag, amit használtak a diákok” – mondta el a főszervező.

A 2015-ös Design Hét keretében megszervezett Pro Wood klaszter design pályázatának fődíját végül az innováció hiánya miatt visszavonták, csak második és harmadik díjat adtak át. Az idén nem hirdettek versenyt. „Annyira bonyolult logisztikát igényel, hogy minden évben nincsenek erre energiáink” – indokolta a döntést Damokos Csaba.

A Design Héten lesz még divatbemutató, 3D-nyomtatásról és szkennelésről szóló műhelymunka, beszélgetés fiatal tervezőkkel a játék és a kommunikáció szerepéről a designban. A rendezvény programja itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?