Másodszor szerveznek Design-hetet Sepsiszentgyörgyön

A hétfőn kezdődő és vasárnapig tartó rendezvény kiállításoknak, szakmai beszélgetéseknek és workshopoknak ad helyet, de a tavalyi hagyományokat folytatva idén is lesz divatbemutató, design-vásár és zenés-szórakoztató program.

A kiállítások közül a legemblematikusabb a már tavaly is megszervezett Transylvania Tranzit, amely kortárs erdélyi designereket vonultat fel, és azok munkásságába kínál betekintést. Hagyományosnak számít a Partiumi Keresztény Egyetem reklám-grafika szakos diákjainak a kiállítása is, amely idén a Photo Ludens címet viseli.Szintén design-szakos diákok munkáit mutatja be a Csernátoni Design Tábor alkotásaiból készült kiállítás, illetve a CsomóPont kézdivásárhelyi design-műhely által szervezett NOISE- tábort ismertető tárlat.

Lesz két egyéni alkotót bemutató tárlat is: Ianis Vasilatos közlekedési eszközöket tervező designer munkái az Erdélyi Művészeti Központban, Patrick Morăraş játékdesign-kiállítása a Lábasházban lesz majd megtekinthető.

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben idén a könyvgrafikáé lesz a főszerep. A szakmai beszélgetések, workshopok és bemutatók során a Design Hét idei témáját, a játék és kommunikáció design-ban betöltött szerepét igyekszünk körbejárni.

A játék és kommunikáció a design-ban című nyilvános szakmai beszélgetés során fiatal, de már befutott, ismert brandekkel rendelkező designerek, divattervezők osztják meg a témával kapcsolatos tapasztalataikat, a Van-e erdélyi design című szakmai fórumon viszont az idősebb generáció cserél eszmét az erdélyi formatervezés múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A workshopok közül kiemelésre érdemes a háromnapos 3D-workshop, amelyet Bagoly Levente és Fekete Bálint designerek tartanak az Erdélyi Művészeti Központban, Sztuchlak Gergő (Transylvania App) aplikációíró workshopja, amelynek lesz külön bemutatója is, illetve a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben sorra kerülő könyvkötő workshop. Utóbbiakra elsősorban gyerekeket várnak a szervezők.

Idén a divatbemutatót is a játék és a kommunikáció szellemében szervezték meg. Olyan divattervezőket, divatműhelyeket hívtak meg rá, akik munkáikban kiemelten reflektálnak erre a témára: Jánosi Ágnes, KreaKids, Miklós Kata, Oláh Gyárfás, Simó Júlia és Zsigmond Adél. Ékszer-, illetve táskabemutatóval is kibővítették a show-t, amelyen a ReKKo, a Delicates és a Marikó brandek kiegészítői lesznek majd láthatók.

A design-vásár megszervezésével idén is az a szervezők célja, hogy helyi, de minőségi design brandeket mutassanak meg és tegyenek elérhetővé szélesebb közönség számára. A sepsiszentgyörgyi volt Art Gallery-ben működő kétnapos vásáron olyan brandek szerepelnek majd, mint: Delikates, Birkaságok, Erika Csoki, Fahéj, Galffis Csokoládé, Ilkapilka, Ivacson Rebekka, Mariko, ReKKo Design, Pompo, Szász Zsuzsa Bags, Yukka, Wild to Wear.

A design-fesztivál teljes programja és további részletek itt olvashatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?