Urban Function alcímmel indul hétfőn a sepsiszentgyörgyi Design Hét

Urban Function, azaz a funkcionális design a témája a november 20. és 24. között megszervezett 3. Design Hétnek. A sepsiszentgyörgyi rendezvényt a Focus Rectus Egyesület, a Balassi Intézet és a Csagasa Visual Communication szervezi.

„A Design Hét keretében idén is lehetőséget teremtünk a fiatal erdélyi és magyarországi formatervezőknek arra, hogy bemutassák munkáikat. Ugyanakkor keressük az iparral, a kivitelezéssel a kapcsolatot, emelte ki Damokos Csaba designer, a rendezvény ötletgazdája. A kiállítások, filmvetítések, könyv- és divatbemutatók, szakmai megbeszélések mellett food design estre is sor kerül, ahol esztétikusan tálalt ételkülönlegességek kerülnek az asztalra, derül ki a szervezők közleményéből. A Design Hét programja itt érhető el.A budapesti Moholy Nagy Művészeti Egyetem diákjai már visszajáró vendégek, a kolozsvári Művészeti Egyetem Design szakos hallgatói első alkalommal állítják ki munkáikat Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központban. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér ad otthont a II. Csernátoni Design Táborban, szintén design-szakos diákok által készített munkáknak.

„Az idei táborban Lenkei Balázs tanárral közösen, sepsiszentgyörgyi közterekre kerestünk bebútorozási, felhasználási megoldásokat, és nagyon jó projektek születtek. Ezek lesznek kiállítva” - magyarázta Damokos Csaba. Bemutatják Turnai Tímea „Mesélő jelmezek” című könyvét, amely a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jelmeztárának rejtett kincseit mutatja be. Tordai Hajnal jelmeztervező gyűjteményének eddig be nem mutatott, féltve őrzött darabjai lesznek láthatók a Lábas Házban, ahol az alkotó munkásságát bemutató dokumentumfilmet is levetítik.

Török Réka ékszerkészítő munkáiból és Simon Norbert divatfotós alkotásaiból nyílik kiállítás szintén a Lábas Házban, míg a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben turisztikai mobilalkalmazásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Egy asztalhoz ülnek a formatervezők, a gyártók és a vásárlók. A kerekasztal-megbeszélésen a design és a faipar közti szorosabb együttműködés lehetőségeiről tárgyalnak. Kádár Rezső a ProWood Faipari Klaszter managere kiemelte: fontosnak tartják, hogy a faipari vállalkozók új termékek felé nyissanak, a tömeggyártás helyett egyedi kivitelezésű, formatervezett tárgyak kerüljenek ki a műhelyekből.

Ebben az évben sem marad el a nagy érdeklődésnek örvendő divatbemutató. „A divat egy olyan ága a designnak, ami könnyen érthető, kedvelhető. Idén kizárólag olyan tervezőket hívtam meg, akik nem csak szép munkákat hoznak létre, hanem a piacon is jelen vannak, termékeiket meg lehet vásárolni. Ez alól a KreaKids kivétel, ők nem értékesítik a termékeiket. Ennek ellenére fontosnak tartottam meghívni őket, mert köztük vannak, lehetnek a következő divattervező generáció képviselői” - mutatott rá Grubisics Csaga szervező.

Külön kollekcióval mutatkozik be a KreaKids műhely két tanulója Héjja Tamara és Tímea. Ugyanakkor olyan brandek képviselői is jelen lesznek, mint a Delikatess, Yukka, Ilkapilka, Marikó, Esztány, Rekko, Sengabeads Soutache Jewelry, és Székely Kincső.

A látvány, az esztétika nem csak a kifutón, hanem a tányérokon is megjelenik. Az Indivino borbárban Debreczi Zsombor tulajdonos, Falvai János és Mădălina Şanta séfek ételkülönlegességeit lehet megkóstolni. „Az ételsor elkészítéséhez itteni alapanyagokat használok fel, de lesznek benne csavarok, merész társítások. Az üdvözlő koktél, mind színben, mind ízben egy felvezetője lesz ennek az ételsornak, amit egy finom desszerttel fogok zárni” - magyarázta Falvai János.

Kapcsolódók

Kimaradt?