Főügyészek kinevezése: mégsem csorbul az államfő jogköre?

FRISSÍTVE: Továbbra is az államfő nevezi ki és váltja le a főügyészeket – döntött pénteken az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek vitáján a parlamenti különbizottság. A testület a jelenlegi jogszabály vonatkozó előírásait változatlanul hagyta, ám az utolsó szó a plénumé.

A különbizottság döntése azért meglepetés, mert korábban éppen a kormánytöbbség javasolta azt a törvénymódosítást, amely egyetlen alkalomra korlátozná az államfő vétójogát az ügyészségi vezetők kinevezésénél, és az elnököt teljesen kiiktatnák a vádhatóságok vezetői leváltásának folyamatából. Ezt a javaslatot azonban a különbizottság szociáldemokrata párti (PSD) tagjai a pénteki ülésen elvetették.

E szerint a legfőbb ügyészt, a korrupcióellenes (DNA) főügyészt vagy a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes (DIICOT) főügyészt továbbra is az államfő nevezi ki, a miniszterelnök javaslatára, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) véleményezésével. Az államfő elutasíthatja a kormányfő jelöltjét, ha a döntését megindokolja.

A parlamenti különbizottság arról is döntött pénteken, hogy az államfő nem utasíthatja vissza a legfelsőbb bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését. A törvénymódosítás szerint legfelsőbb bíróság elnökét és alelnökeit az államfő nevezi ki a CSM javaslatára. Románia elnöke nem utasíthatja a felsorolt vezetői tisztségekre javasolt személyek kinevezését. Az utóbbi előírást a CSM javasolta, és a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogatta, az RMDSZ képviselője, Márton Árpád pedig ellenezte.

A jelenleg hatályos törvény úgy szól, hogy az államfő csak indokolt esetben utasíthatja vissza a javasolt személyek kinevezését az említett tisztségekbe, a visszautasítás indoklását pedig a CSM tudomására kell hoznia.

A különbizottság tagjai arról is döntöttek, hogy a legfelsőbb bíróság elnökét és alelnökeit Románia államfője hívhatja vissza tisztségükből, a CSM bírói részlegének javaslatára, ha a testület tagjainak egyharmada vagy a bíróság közgyűlése kéri ezt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?