Igazságügyi törvények: kivonult az ellenzék a módosítások vitájáról

Kivonultak szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselői az igazságügyi törvényeket módosító parlamenti különbizottságának üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület nem veszi figyelembe a javaslataikat.

„Nem akarunk részt venni ebben a színjátékban” – jelentette ki Alina Gorghiu, a PNL szenátora, mielőtt társaival együtt kivonult volna az ülésteremből. Előzőleg a politikus arra a kérte a bizottságot, halasszák el egy héttel a tervezetek vitáját, hogy a testület tagjainak legyen idejük áttanulmányozni a módosító javaslatokat.

A parlament két házának elnöke ugyanakkor indoklás nélkül elutasította PNL kérését, hogy várják meg a Velencei Bizottság véleményezését az igazságügyi törvények tervezett módosításaival kapcsolatban.  Az ellenzéki párt hétfőn nyújtotta az igénylést a képviselőház és a szenátus házbizottságához.

"A PSD elnöke és koalíciós partnerük, az ALDE vezetője, Călin Popescu-Tăriceanu továbbra is makacsul ellenzi, hogy ezeket az oly fontos jogszabálytervezeteket széles körben megvitassuk, hogy készüljön hatástanulmány róluk, továbbá nem tartják be a házszabályt azzal kapcsolatban, hogy mely szakbizottságokban kell megvitatni a törvénytervezeteket" – mondta szerdán a PNL elnöke, Raluca Turcan.

A PNL-s képviselő ugyanakkor kifejtette, Tudorel Toader igazságügyi miniszter hitelét veszti az Európai Bizottság előtt, mivel annak első alelnöke, Frans Timmermans jelenlétében még azt hangoztatta, hogy fontos kikérni a Velencei Bizottság véleményezését e javaslatokkal kapcsolatban.

Kapcsolódók

Kimaradt?