Mihai Tudose töredelmesen bevallotta: nem érti a párhuzamos állam fogalmát

Mihai Tudose kormányfő csütörtökön a sajtónak bevallotta: nem érti a "párhuzamos állam" fogalmát. Ezzel lényegében kétségbe vonta annak az „okkult hatalomnak” a létezését, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) határozatban elítélt múlt pénteken.

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem érti a "párhuzamos állam fogalmát", őt a kormányzási tevékenység foglalkoztatja. Erre reagálva Liviu Dragnea PSD-elnök kifejtette, a Herkulesfürdőn elfogadott állásfoglalással kapcsolatos egyeztetésen nem mindenki értett egyet a párhuzamos állam megfogalmazással.

"Az ő nézőpontjából ez egy korrekt álláspont. Voltak, akik egyetértettek ezzel a megfogalmazással, és voltak, akik nem" - mondta Dragnea. A politikustól is megkérdezték tőle az újságírók, egyetért-e Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azon kijelentésével, miszerint "a párhuzamos és illegitim államnak" a PSD-ben is vannak beépített emberei.

"Nem vagyok egy hiszékeny ember. De ha ő ezt tudja, fedje fel a kilétüket, mert ezzel mindannyiunknak segítene" - válaszolt Dragnea. A PSD végrehajtó bizottsága múlt hét végén Herkülesfürdőn elfogadott állásfoglalásában elítélte az „illegitim és párhuzamos államot, amely megpróbálja átvenni a politikai hatalmat”.

A kormánypárti politikusok retorikájának visszatérő eleme a „párhuzamos állam”, amely alatt elsősorban a titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség állítólagos összefonódásait értik. Szerintük ez az „okkult hatalom” tartja kézben az igazságszolgáltatást, így indulhatott három bűnvádi eljárás például éppen Liviu Dragnea ellen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?