Felolvasták a parlamentben a bizalmatlansági indítványt

Felolvasták hétfőn a parlament plénuma előtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát szövetség (USR) által a Mihai Tudose vezette kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A PNL, az USR és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 148 képviselője és szenátora, illetve a Sorin Cîmpeanu és Daniel Constantin független képviselők által aláírt indítvány szövegét Dan Vîlceanu liberális képviselő olvasta fel – írja az Agerpres. A kezdeményezők kérik a parlamenttől, vonja meg a bizalmat a Tudose-kabinettől, hogy megakadályozzák a "gazdaság tönkretételét", "az igazságszolgáltatásra mért támadást", illetve azt, hogy Romániát kizárják az Európai Unióból.

"A jelenlegi PSD-ALDE kormánynak rekordidő alatt sikerült teljes káoszt okoznia minden fontos területen, kezdve az egészségügytől és az oktatástól az adóügyig, igazságszolgáltatásig vagy infrastruktúráig. Kevesebb mint egy év alatt a PSD-ALDE kormány a kukába dobta a kampányban tett ígéreteket és ezzel együtt az állampolgárok jobb életbe vetett reményét is" - állítják az aláírók.

Az indítvány szerint a jelentős gazdasági növekedés előnyeit "teljesen lenullázták a Dragnea-Tudose világhírű közgazdász kettős által hozott populista és kaotikus intézkedések, amelyek az üzleti szféra és a tisztességes adófizetők ellen irányulnak".

A dokumentum aláírói úgy vélik, Liviu Dragnea és Mihai Tudose becsapták a közalkalmazottakat, amikor 25%-os béremelést ígértek nekik, ez ugyanis porhintésnek bizonyult, ugyanakkor azt elhallgatták a választási kampányban, hogy a munkáltatóról a munkavállalóra akarják hárítani a társadalombiztosítási járulékok terhét, mint ahogyan a kötelező magánnyugdíjalapba utalt hozzájárulással kapcsolatos módosításokat is. 

Az indítvány szerint Liviu Dragnea PSD-elnök továbbra sem akar lemondani arról, hogy támadja az igazságszolgáltatást.  "Dragnea úr, minél jobban támadja az igazságszolgáltatást, annál több embert fog meggyőzni arról, hogy valójában az ön célja saját bűnügyi dossziéinak lezárása. De próbálkozása bukásra van ítélve" - áll a dokumentumban, amely szerint ha létezik "párhuzamos állam", azt Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezetik, és abban "a lopás és a csalás uralkodik". 

A PNL és az USR törvényhozói ugyanakkor úgy vélik, a kormány leváltásával együtt hatályon kívül kell helyezni azokat a sürgősségi rendeleteket is, amelyek "adóügyi káoszt" okoztak. Az összevont házbizottság hétfői ülését követően Ioana Bran képviselőházi titkár azt mondta, még nem született döntés arról, hogy mikor tartják az indítvány vitáját és az ezzel kapcsolatos szavazást. 

Kapcsolódók

Kimaradt?