A haderő további fejlesztésére összpontosítana Johannis

Hatékonyan kell felhasználni a védelemre szánt pénzalapokat – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő a román hadsereg napja alkalmából Bukarestben tartott ünnepségen mondott beszédében.

Az államfő alapvető fontosságúnak nevezt​e a haderőfejlesztést, és kiemelte, elnöki mandátuma elején a politikai pártok által kötött megállapodásnak megfelelően idéntől Románia védelmi kiadásokra fordítja bruttó hazai terméke két százalékát.

„Megteremtettük annak az előfeltételét, hogy ezt a finanszírozási szintet legalább tíz éven át tartani tudjuk, és ez kiszámíthatóságot biztosít a stratégiai tervezés folyamatában. Felhívom azonban a figyelmet, hogy ezeket az alapokat a lehető leghatékonyabban kell felhasználni, és ezért a kormánynak, valamint a védelmi minisztérium és a román hadsereg vezetőségének kell vállalnia a felelősséget” – mondta az elnök.

Johannis rámutatott, Románia „bizakodóbban tekinthet a jövőbe”, hiszen legitim tagja a NATO-nak és az EU-nak, és erős stratégiai partnerséget ápol az Amerikai Egyesült Államokkal.

„Mindez stabilitást és biztonságot szavatol számunkra egy összetett, folyamatosan változó, sokféle és sokszor előreláthatatlan fenyegetéseknek kitett nemzetközi környezetben” – mondta, hozzátéve, hogy Románia ambiciózus célkitűzésekkel vág neki a 2018-nak is, kiszámítható stratégiai szereplő, megbízható partner és biztonságszolgáltató kíván lenni a térségben.

Johannis ugyanakkor kiemelte, a katonáknak – amellett, hogy dicséretben részesülnek – megfelelő élet- és munkakörülményeket kell biztosítani. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?