Spanyol mintára fejlesztenék a Mária-út székelyföldi szakaszát

Zarándokturistákat csalogatnának a Mária-út székelyföldi szakaszaira még a jövő évi csíksomlyói búcsú előtt. Ennek érdekében fogott össze nyolc Hargita megyei önkormányzat és a megyei tanács: 100 kilométeren, Etédtől Csíksomlyóig fejlesztik a zarándokútvonalat.

A spanyolországi El Caminó zarándokút (Szent Jakab-út) mintájára fejlesztenék a Hargita megyében található Mária-út hálózat Nyugat-Kelet irányú szakaszát, hogy a csíksomlyóra zarándoklóknak lehetőségük legyen megfelelő körülmények között az utolsó száz kilométert gyalog, biciklin vagy lóháton megtenni.Fotó: facebook.com/mariautEtéd, Farkaslaka, Oroszhegy, Zetelaka, Máréfalva, Kápolnásfalu, Szentegyháza és Csíkszereda önkormányzata egyenként 2 500 lejjel, míg a megyei tanács 15 ezer lejjel járul hozzá, hogy új jelzéseket állítsanak, a régieket megjavítsák, az utak minőségét jobbá tegyék, illetve a zarándokutat minél több fórumon népszerűsítsék. 

„A világ leghíresebb spanyolországi 800 kilométeres zarándokútja mára már annyira jól kiépített, hogy térkép vagy GPS hiányában is gondtalanul végig lehet járni.  Vannak állomások, ahol a zarándok útlevelébe pecsétet ütnek, ezzel bizonyíthatja az útra vállalkozó, hogy végigjárta a Szent Jakab-utat. Ehhez hasonló módon mi is oklevelet állítanánk ki a zarándokoknak, ugyanakkor a Mária-út mentén található települések panziósainak, parókiáinak és mindenkinek, aki vendéget fogadna, a segítségét kérjük ebben. Így érhetjük el, hogy a turisták ne csak egy hétvégét töltsenek nálunk, hanem akár egy hetet is” – mutatta be a kezdeményezés célját Barabás Csaba ötletgazda, Hargita Megye Tanácsának kabinetvezetője.

A projektet az Erdélyi Mária-út Egyesület, valamint az ADI Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás bonyolítja le. Az egyesület elnöke, Molnár Sándor azt mondta, hogy a Turisztikai Minisztérium is érdeklődik a kezdeményezés iránt, ezért arra kérték fel, hogy egy Szucsáván tartott nemzetközi konferencián ismertesse azt. A zarándokútvonalat a jövőben Csíksomlyótól Keletre, a moldvai, valamint a bukovinai kolostorok felé építenék tovább, hogy a végállomása Iași legyen. Ebbe bekapcsolnák a Dél-Erdélyen át haladó útvonalat, amely a szász erődtemplomokat hivatott bemutatni.   

„Tavaly több osztrák csoport is érkezett a térségbe, akik a Mária-úton zarándokoltak. Nagyon jó tapasztalatokkal távoztak, hiszen voltak köztük olyanok, akik az El Caminót is végigjárták, most pedig valami újra vágytak. Ők jóval nagyobb összegeket áldoznak egy-egy ilyen kirándulásra, ezért is érdemes a vendéglátás terén még jobb kínálattal előállnunk” – mutatott rá Molnár Sándor.A Mária-út szakaszai

A Mária-út (Via Mariæ) a közép-európai népek Mária-tiszteletére épített zarándokútja, amely összekapcsolja a Mária-kegyhelyeket és az útvonal mentén található történelmi, kulturális értékeket vallásra való tekintet nélkül. Célja, hogy Közép-Európa vallási értékeit egységes rendszerré szervező turista- és zarándokútvonal, illetve ezek hálózata épüljön ki Európa keleti régiójában. A Mária-út összeköttetést teremt Kelet-Nyugat irányban az osztrák Mariazell, Budapest, Máriapócs és Csíksomlyó között, valamint észak-dél irányban Częstochowa, Esztergom, Budapest, és a bosznia-hercegoviani Medzsugorje között. Az útvonal egy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén (Ausztria, Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Bosznia érintésével), ezáltal kialakítva az El Caminohoz hasonló, helyi hagyományokra épülő zarándokútvonal-hálózatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?