Búcsút intenek az osztálytermeknek Finnországban

Európa legambiciózusabb iskolaátalakítását vállalta be Finnország. Újragondolják az eddigi oktatási rendszert és falakat bontanak le.

A CityLab cikke szerint a korábbi, tradicionális osztálytermekes megoldásokat hátrahagyva egy új, rugalmasabb, informálisabb, nyitott iskolát képzelnek el. Az ország 4800 iskolájából 57 újat építettek 2015-ben, és 44-et tavaly, ezeket pedig már egyterűnek. Az új és a felújított iskolák tehát búcsút vesznek az osztálytermektől, idővel pedig minden iskolát ennek mentén alakítanának át.

Hasonló elképzelések már az ötvenes években megjelentek, azóta több országban, köztük Finnországban is próbálkoztak vele, de a zaj miatt nem tűntek túlságosan hatékonynak. Ezen javítanak most a finnek: az új egyterű iskolák „lágyabb, nyugodtabb” terek, és nem négyszögekben gondolkodnak.

Reino Tapaninen főépítész szerint a bútorzat változatossága és rugalmas elrendezése számít újdonságnak: „hátrahagytuk a régi típusú iskolapadot és széket, és egy valódi változatosság jellemző most” az iskolákra, fogalmazott az építész. Ez azt jelenti, hogy puha székek, nagy párnák, hintaszékek, kanapék kerülnek a szigorú bútorzat helyére, valamint mozgatható falak, amelyek mögött magánbeszélgetéseket is lehet folytatni.

A hangzavar visszafogása érdekében egy dizájner dolgozik. Olyan anyagokat keresnek, amelyek alkalmasak erre a célra, emellett olyan szokások bevezetésén, mint például a cipő lehúzása az épületen belül.

Az újítások mögött az az oktatásfilozófia áll, hogy a tanárok és diákok számára minél nagyobb autonómiát kell adni, a felek saját felelősségre szervezhetik meg az oktatást. Ez – mostmár az iskolaépülettel együtt – hétről hétre változhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?