Magas cukortartalom, magas ár – újabb termékeket terhelnének jövedéki adóval

Az Egészségügyi Minisztérium is támogatja azt a hamarosan a parlament elé kerülő törvénytervezetet, amely a dohánytermékekhez és a szeszesitalokhoz hasonló jövedéki adót vet ki a magas cukortartalmú élelmiszerekre, a csokoládétól az üdítőkig. Az Egészségügyi Világszervezet által szorgalmazott intézkedés nem várt bevételhez juttatná a populista ígéretek teljesítésével gyötörgetett költségvetést.

A romániai páciensek egyesületeinek szövetsége (APC) felkarolta az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azt az ajánlását, hogy a kormányok vessenek ki jövedéki adót a magas cukortartalmú élelmiszerekre. A WHO adatai szerint egy 20 százalékos többletadó nagyjából ugyanennyi százalékkal csökkentené a fogyasztást, ami jelentősen hozzájárulna a túlsúlyosság és a cukorbetegségek elkerüléséhez.

Az APC ki is dolgozta a magas cukortartalmú élelmiszerek jövedéki adójának bevezetéséről szóló törvénytervezetet, amelynek parlamenti beterjesztését Costel Lupașcu szociáldemokrata képviselő vállalta fel. A jogszabályról több egyeztetés is történt az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Minisztérium is támogatja, így nagy esély van az elfogadására.

Több milliárd lejes bevétel

Az új adóból több milliárd lej gyűlhet össze. Előzetes számítások szerint, ha csupán 80 banis adót vetnének ki az üdítőkre, akkor az évi 1,6 milliárd liternyi fogyasztás 1,2 milliárd lejes többletbevételt jelentene a költségvetésnek. Ez az összeg közel kétszer akkora, mint amennyit az egészségbiztosítási pénztár évente mágneses magrezonanciai komputertomográfiai vizsgálatokra kifizet.

A tervezet kidolgozói szerint az édességekre és hűsítőkre kirótt adóból befolyó összeget az egészségügyre fordítanák, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gazdálkodna vele.

Az APC elnöke, Cristian Sas biztos abban, hogy a parlament támogatni fogja az édességek és nagy cukortartalmú üdítők jövedéki adójának bevezetését, mivel ezek az élelmiszerek elsősorban a gyermekek egészségét veszélyeztetik. Az ezekben a termékekben lévő cukortartalom ugyanis olyan zsírszövetet képez, amelyet igen nehéz „ledolgozni”.

Inkább a fiúk egészségét veszélyezteti

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Romániában a szervi okokkal nem magyarázható elhízás igen nagymértékben fenyegeti a gyermekeket és a serdülőket. A 2014-2015-ös tanévben felmérték az iskolákban a diákok egészségi állapotát, és kiderült, hogy a megvizsgált tanulók több mint 10 százaléka túlsúlyos.

A jelenség azonos mértékben és egyaránt észlelhető a városon, illetve a falusi környezetben élő gyermekeknél. A kiskorúak kilenc százalékának esetében gerincdeformációk alakultak ki – mutatta ki az országos felmérés.

Az elhízás és a túlsúlyosság elsősorban a fiúk egészségét veszélyezteti. A Kolozs megyei regionális közegészségügyi központ 2014-ben végzett vizsgálatai szerint a 14 és 16 éves fiatal lányok 15, illetve közel kilenc százaléka volt túlsúlyos. A fiúk esetében az arányok nagyobbak voltak: a 14 évesek csaknem 24, illetve a 16 évesek több mint 16 százaléka volt túlsúlyos. 

A WHO tanácsai

Az elhízás, a túlsúlyosság ellen Egészségügyi Világszervezet több ajánlást is tett tagállamainak. Így például a napi energia bevitelnek csupán 10 százalékát teheti ki a cukor. Ez nagyjából napi 60 grammot jelent. De jelentősen csökkenteni kell a sófogyasztást is, ebből a megfelelő mennyiség napi 5 gramm. A zsírok csupán 15-30 százalékát tehetik ki a napi energiabevitelnek, amelynek viszont 50-70 százalékban komplex szénhidrátokból kell állnia.

Személyenként naponta legalább 27-40 gramm rostanyagot kell elfogyasztanunk, ehhez egyebek között 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk.  Végül pedig kerülnünk kell a túlzott alkoholfogyasztást.

Kapcsolódók

Kimaradt?