A miniszter szerint erre az évre biztosított a kanyaró elleni védőoltás

Romániának 2017 végéig biztosított a kanyaró ellen védő vakcinatartaléka, ezen a héten 109 000 dózist osztottak szét az országban - jelentette ki pénteken Fălticeni-ben az egészségügyi miniszter.

Florian Bodog elmondta, az Egészségügyi Világszervezethez fordult kanyaróellenes oltóanyagért, és pozitív választ kapott, így egész évre biztosított lesz a szükséges vakcinamennyiség.

''Nagyon jól tudjuk, hogy a járvány számára nincsenek határok. Nem áll meg a határellenőrzési pontoknál, hogy felmutassa útlevelét. A kanyaró a szomszédos országokra is átterjedhet, éppen ezért más országoknak szánt tartalékokat átcsoportosítottak, és Romániának juttattak, jelenleg az átvétel folyik” - mondta az egészségügyi miniszter.

Bodog szerint a jelenlegi helyzetet az váltotta ki, hogy az elmúlt években nem írtak alá hosszú távra szóló szerződéseket a vakcinák beszerzésére. „Mi négy évre kötjük meg a szerződéseket, pontosan leszögezve a mennyiségeket, hogy a cégek tudják előre: Romániának 2018-ra 400.000 vagy 500.000 dózist kell előállítaniuk. Az oltóanyag nem olyan gyógyszer, amelyet két-három hét alatt, egy hónap alatt elő lehet állítani. Itt harminc-negyven hónapig tartó procedúrákról van szó, nekünk pedig előreláthatóságot kell biztosítanunk a gyártóval szemben is” - tette hozzá az egészségügyi tárca vezetője.

Kapcsolódók

Kimaradt?