A magyar oldalon felfüggesztették a szigorított határellenőrzést

Kedden megjelent a Magyar Közlönyben a szigorított határellenőrzés megszüntetéséről szóló kormányhatározat, amely így szerdától életbe is lépett.

A határozat teljes szövege: „A Kormány egyetért azzal, hogy – a szisztematikus határellenőrzés 2017. április 7-i bevezetése következtében Magyarország határain a határforgalom aránytalan lassulásával járó elfogadhatatlan helyzetre tekintettel – szükséges a szisztematikus határellenőrzés alkalmazásának ideiglenes felfüggesztése, és helyette – az uniós jog által szintén biztosított – célzott határellenőrzés fenntartása. Orbán Viktor s. k., miniszterelnök.”

Amint arról a Maszol is beszámolt, a szigorított ellenőrzés április 7-i bevezetése elsősorban a határon át ingázókat érintette, akik több órás várakozásra kényszerültek azért, hogy a határon át munkába vagy munka után hazamenjenek.Mint azt Vincze Csabától, a Transfrontalieri – Határátkelők csoport adminisztrátorától megtudtuk, ma reggel Biharkeresztesről Nagyváradra jövet azt látta, hogy Romániából Magyarország felé mindössze egyetlen autó állt a határellenőrzésénél, utána „teljesen üres” maradt az átkelő, de a csoportbejegyzések is arról tanúskodnak, hogy reggel könnyebben és gyorsabban ment a határátlépés az eddigieknél.

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy Magyarországnak kezdettől voltak fenntartásai a jogszabállyal, a gyakorlati működésével kapcsolatban, és az elmúlt heteket tesztüzemnek tekintette. Kontrát Károly azt is mondta, hogy a kormány szerint Brüsszelnek nem az uniós állampolgárok „vegzálásával”, hanem az illegális bevándorlók megállításával, ellenőrzésével és a terroristák felkutatásával kellene elsősorban foglalkoznia. Az Európai Unió Tanácsa április elejétől vezette be a kötelező szisztematikus határellenőrzést, amelynek értelmében minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel, hogy a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot. (MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?