Hat hónapra megoldódhat a magyar–román határon ingázók gondja

Felfüggeszti a szigorított határellenőrzést hat hónapra a magyar kormány a román-magyar határon, így egy időre megoldódhat az ingázók gondja – tudtuk meg Berettyóújfalu országgyűlési képviselőjétől, Vitányi Istvántól csütörtökön. A román-magyar határon ingázók petícióban kérték, hogy nyissanak meg számukra egy új, speciális határátkelőt, így rövidítve le a több órás várakozási időt. A beadvány kezdeményezői, a biharkeresztesiek szombaton találkoztak a magyar fél képviselőivel.

Mint arról már beszámoltunk, megkeseríti a szigorú határellenőrzés a sorsát azoknak a családoknak, akik a határ egyik oldalán élnek, ám a másikon találtak maguknak munkahelyet. Vincze Csaba például Biharkeresztesen él családjával, de Nagyváradon dolgozik. Több sorstársával együtt számolt be arról, hogy a több órás várakozás miatt nem tudnak időben gyermekeik után menni az iskolába, óvodába, ugyanakkor a vegyes vállalkozások is veszélybe kerültek, hiszen nem ér el időben a megfelelő helyre az áru, a szolgáltatás.

Az igázók Facebook-csoportot hoztak létre, hogy együtt keressen megoldást a problémára. Petíciót fogalmaztak meg a magyar és a román miniszterelnök számára, amelyben kérték a magyar, illetve román kormánytól a szigorított határ-ellenőrzési kódex alkalmazásának felfüggesztését, amíg a már létező, de csak alkalmanként működő kistérségi határátkelőket be nem üzemelik, hogy folyamatosan igénybe vehetők legyenek. „Amennyiben a szigorítást előíró ellenőrzési kódex felfüggesztése nem lehetséges belátható határidőn belül, kérjük a határ menti térségben élők folyamatos határátlépésének megkönnyítését egy, csak a számukra meghatározott ellenőrzősáv kijelölésével a már működő átkelőhelyeken, valamint ezen járművek matricával való megkülönböztetését, melyet a helyi önkormányzatok állíthatnak ki” – olvasható a petícióban. A magyar nyelvű beadvány itt, a román nyelvű pedig itt érhető el.

Biharkeresztesen találkoztak

Tókos-Fejes Béla, a mozgalom egyik képviselője elmondta, szombaton a Biharkeresztesen tartott Bihar –Bihor expon megjelent Halász János kormányszóvivő és Vitányi István országgyűlési képviselő is, így megragadták az alkalmat, hogy tájékoztassák az elöljárókat problémájukról. Az expo hivatalos megnyitója és díjátadók után Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere kezdeményezésére az önkormányzat épületében zárt körben tartottak egy megbeszélést, melyen jelent volt Péter Sándor alezredes, a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség vezetője, Tókos-Fejes Béla, és a civilmozgalom másik kezdeményezője, Gulyás Ferenc is.

„Halász János úr rendkívüli figyelemmel fordult felénk, meghallgatta a problémáinkat, kéréseinket, utána az ott megjelent biharkeresztesi határrendészeti vezetőt, Péter Sándor alezredes urat is szóra fogta, többek között azért, hogy leírja, mi történik pontosan, mi az, ami ennyire megnehezíti nemcsak a határon át dolgozók életét, körülményeit, hanem azokét a turistákét is, akik Bors–Ártánd határátkelőn átkelnek. Péter Sándor úr katonás fegyelemmel elsorolta a határrendészeti problémákat, amelyekkel az ártándi átkelő küzd és küszködik. Többek között utalt a hihetetlenül nagy személyforgalomra, amely az öt és fél milliót is elérte a tavalyi évben. Elmondta, hogy a szigorítás gyakorlatilag kötelező érvényű. Aláhúzta, hogy a 2016-os schengeni kódexen 2017 márciusában szigorítottak, ez április 7-én lépett érvénybe, gyakorlatilag kötelező érvényű személyiokmány-adatfeldolgozást kér minden határon átkelőtől. Ez az jelenti, hogy mindenkinek a papírjaikat beszkennelik, függetlenül attól, hogy európai vagy nem európai állampolgár” – mesélte Tókos-Fejes Béla.

Az ingázók szerint mindez ellentmond a schengeni szabad mozgás elvének, az unió legfontosabb vívmányának. Hozzátették, hogy a schengeni kódexnek van egy cikkelye a 7. mellékletben, amely a határon át ingázókról szól, és arra utal, hogy esetükben csak szúrópróbaszerűen történjék ellenőrzés. „Erre a rendeletre próbáltunk mi támaszkodni. Kértük, teremtsenek lehetőséget arra, hogy csak szúrópróbaszerűen ellenőrizzenek, és biztosítsanak számunkra egy külön sávot” – tette hozzá a petíció kezdeményezője.

Elmondta: „Még Péter Sándor határrendészeti parancsnok is utalt arra, hogy ez gyakorlatilag egy átmeneti időszak, és ha nyár elejéig nem találunk megoldást, a helyzet a jelenlegi kritikusból súlyossá változhat, a szabadságolások, turistaforgalom miatt. Utaltam arra is, és ezt többször is kiemeltem, hogy Keresztesen, és más határ menti településeken is vannak családok és személyek, akik annyira elkeseredettek, hogy azon gondolkodnak: akár határzár, tüntetés formájában fejezik ki tiltakozásukat”.

Nagyváradon is egyeztettek

A civil mozgalom képviselői szerdán Nagyváradon Dorin Popa főfelügyelővel, a borsi határrendészeti parancsnokkal is találkoztak. „Végtelen türelemmel és megértéssel hallgatta meg négyünk kérését, kiveséztük a problémákat. Többen felvetették azt, hogy tapasztalataik szerint a magyar határrendészetnél talán nem mindig megfelelő a személyzet száma. Többször éreztük úgy, hogy nem nyitnak újabb sávot még akkor sem, ha két-három sor hosszabbra nyúlt. Sokszor utaltak a román határrendészek is arra, hogy bár kérték, nyissanak másik sávot, nem volt ehhez elég személy a magyar oldalon” – mondta Tókos-Fejes Béla. Mint mondta, ezt a gondot Péter Sándornak is felvetették szombaton, aki úgy reagált: kielégítő a határrendészet dolgozóinak létszáma, hiszen túlórákban rendszeresen behívják a kollégákat.

Tókos-Fejes Béla elmondta, kérték, hogy a különböző kategóriájú járműveket, azaz a személyautókat, személyszállító mikrobuszokat és kisteherhordozókat külön sávra tereljék.

Dorin Popa, a borsi határrendészeti parancsnoka a megbeszélés után közölte, hivatalos jegyzékben tájékoztatja a belügyminisztériumot, hogy a magyarországi hatóságokkal közösen próbáljanak a problémákra megoldást találni.

Üdvözölték a magyar kormány döntését

Arra a kérdésre, hogyan értékeli a magyar fél bejelentését, miszerint felfüggesztik hat hónapra a szigorított határellenőrzést, Tókos-Fejes Béla elmondta: mindenképpen üdvözlendőnek tartja: „Vitányi István gyakorlatilag a kormány hivatalos álláspontját közölte. Ha jól tudom, Orbán Viktor miniszterelnök Csengeren hasonló kijelentést tett, tehát hivatalosnak is tekinthető az információ”. A miniszterelnökkel ebben a kérdésben RMDSZ-képviselők egyeztettek Csengeren. 

A civil mozgalom képviselője többedmagával abban reménykedik, hogy a román kormány is pozitív választ ad, és együtt, közösen sikerül felfüggeszteni a szigorított határellenőrzést. „Bár a csoporton belül erről még nem született döntés, de valószínűnek tartom, hogy kitartunk a külön sáv mellett. Épp azért, hogy megelőzzük a hasonló kálváriát, hogy ha máskor váratlan szigorítás lép életbe, vagy mérhetetlen sorok alakulnak ki, tudjunk emberhez méltóan munkába járni, és hazajutni a családunkhoz” – mondta.

Szerinte a hosszú távú segítség az az autópálya lenne, amelyet magyar oldalon már építenek, és Nagykerekinél éri majd el a magyar–román határt. A gond viszont az, hogy a román oldalon továbbra sem mozdul az észak-erdélyi autópálya Bors –Berettyószéplak szakaszának építése, így kérdéses, lesz-e mire áthajtani a magyar autópályáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?