Cseke: határozottabban kell fellépni azért, hogy a határátkelőkön ne legyen több órás várakozás

Romániának hangsúlyosabban kell állást foglalnia Brüsszelben azon uniós szabályozásokat illetően, amelyek állampolgárait, de más uniós államok polgárait is több órás várakozási időnek teszik ki a határátkelőkön - hangsúlyozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Hozzátette: az április 7-én hatályba lépett új schengeni határ-ellenőrzési szabályzat következtében több órás várakozásra kényszerülnek azok, akik a román-magyar határon szeretnének átkelni, de más uniós tagállamokban is hasonló, tarthatatlan helyzetet eredményezett a szigorított szabályzat. Szerinte az Európai Unió legújabb tagállamával, Horvátországgal, vagy a szintén érintett Szlovéniával ellentétben Románia semmilyen lépést nem tett annak érdekében, hogy az említett uniós szabályozás alkalmazását enyhítsék vagy módosítsák.

Mint mondta, Horvátország a rendelkezés életbe lépését követő két-három napban hangsúlyosan kérte az Európai Bizottságtól a szabályozás alkalmazásának enyhítését, amit napokon belül el is ért. Szlovénia miniszterelnöke szintén szót emelt a szlovén-horvát határon kialakult torlódások ügyében, hangsúlyozva, az EU-nak sürgősen módosítania kell a kérdéses szabályzatot.

„Az RMDSZ álláspontja szerint Horvátországhoz és Szlovéniához hasonlóan Romániának is határozottabban kell fellépnie Brüsszelben a lassan egy hónapja tartó elfogadhatatlan állapotok rendezése érdekében” – nyilatkozta a szenátor, egy jövendőbeli európai uniós szabályzat plénumi vitája során. A szenátus asztalán lévő jogszabály a schengeni rendelkezéseket bővíti,  a nem vízumköteles, EU-n kívüli állampolgárok ellenőrzését szabályozza az unió határain.

A Bihar megyei szenátor áprilisban, a 458/2017-es uniós szabályozás életbe lépését követően a belügyminisztériumhoz fordult, gyors intézkedést kért a határátkelőkön tapasztalt torlódások megszüntetésére. Interpellációjára még nem kapott választ.

Kimaradt?