Hamarosan a kormánynak is eljuttatják petíciójukat a határon át ingázók

Claudiu Pop Bihar megyei prefektussal terveznek találkozót a közeljövőben a biharkeresztesi, határon át ingázók érdekeit képviselő civil mozgalom képviselői, hogy román nyelvű petíciójukat eljuttassa Sorin Grindeanu miniszterelnökhöz – hangzott el Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke és Tókos-Fejes Béla hétfői sajtótájékoztatóján.

A román, akárcsak a magyar nyelvű petíció még nyitott, bárki aláírhatja, aki egyetért a kezdeményezéssel.

Mindketten beszámoltak az eddig megtett lépésekről, a Biharkeresztesen megtartott találkozóról, melyen Vitányi István és Halász János országgyűlési képviselők, Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere és Péter Sándor alezredes, a keresztesi határendészet vezetője vett részt, de beszéltek a borsi határrendészeti parancsnokkal, Dorin Popával megejtett találkozóról is.

Mint elhangzott, Tőkés László Európai Parlamenti képviselő mellett Monica Macovei EP-képviselő is támogatja kezdeményezésüket, és üdvözölték a magyar kormány döntését a szigorított határzár felfüggesztéséről, ennek közzétételét és hatályba lépését várják (a Magyar Közlöny május 5-i számában a Kormány 1250/2017. (V. 5.) Kormányhatározata jelent meg, ez a szisztematikus határellenőrzés bevezetéséhez szükséges források biztosításáról rendelkezik).

A szigorított ellenőrzés hat hónapos felfüggesztése jó hír, azonban hosszú távon a már említett lokális sáv megnyitása mellett – ezt egy, az illetékes önkormányzat által kibocsátott megkülönböztető matricával – a tíz közelmúltban átadott magyar-román határátkelő folyamatos nyitva tartását kérik, és azt, hogy ezeket ne csak az illető települések lakói, hanem bárki szabadon használhassa.

A szigorított ellenőrzés felfüggesztésére egyébként már van nemzetközi példa, Szlovénia és Horvátország között.

FRISSÍTÉS: Hétfőn Vincze Csaba, a Trnasfrontalieri – Határátkelők csoport adminisztrátora írásban is megkereste Vitányi István magyar országyűlési képviselőt, aki megerősítette, hogy megszületett a szigorított határzár feloldásáról szóló magyar kormányrendelet, melyet hamarosan közzétesznek a Magyar Közlönyben, s a közzététel után hatályba lép a jogszabály.

Kapcsolódók

Kimaradt?