Plénum elé kerül a közkegyelmi törvénytervezet

Módosító javaslatokkal kiegészítve kedvezően véleményezte hétfőn a szenátus jogi bizottsága a közkegyelmi törvény tervezetét. A jogszabály, amennyiben jelenlegi formájában fogadják el, 1032 fogvatartott szabadon bocsátását eredményezné.

A bizottság tagjai közül öten - a szociáldemokrata párti és az RMDSZ-es szenátorok - támogatták szavazatukkal a tervezetet, a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátorai ellene voksoltak. 

A testület elküldi véleményezését a házbizottságnak, amely felveheti a jogszabály-tervezetet a plénum hétfői ülésének napirendjére. 

Mint korábban írtuk, múlt szerdán a szenátus jogi bizottsága olyan módosító javaslatot fogadott el, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is. A hírre országszerte utcára vonultak az emberek, hazai és külföldi véleményformálók ítélték el a felsőházi döntést. A tiltakozási hullámot megelőzendő, a testület másnap visszatért a kérdésre és leszavazta az összes módosító javaslatot. 

Az Országos Börtönigazgatóság számításai szerint jelenlegi formájában 1032 elítélt részesülne kegyelemben - 433-an szabadulnának, 589 személy büntetéséből pedig pedig 3 évet elengednének. Továbbá 9 kiskorú és egy 70 év fölötti elítélt is szabadulna.

Șerban Nicolae, a szenátus jogi bizottságának elnöke hétfőn azt nyilatkozta, még nem döntött arról, hogy a plénumban is fenntartja-e a korrupciós bűncselekmények közkegyelembe részesítésére vonatkozó módosító javalslatát, mint fogalmazott, ezt csak akkor teszi meg, hogy élvezi kollégái támogatását. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?