Precedens értékű ítélet születhet egy halálos autóbaleset ügyében

A román igazságszolgáltatásban precedens nélküli módon nem gondatlanságból elkövetett emberöléssel, hanem gyilkossággal vádolnak egy fiatalembert, aki két ember halálával járó balesetet okozott Iaşi-ban. Így sokkal súlyosabb büntetésre számíthat.

A Digi24 beszámolója szerint a baleset idén február 4-én történt: a vádlott autója nagy sebességgel ütközött egy kereszteződésben egy gépkocsival, amelyben egy férfi és egy nő ült. A házaspár a helyszínen életét vesztette, a fiatalember csak enyhe sérüléseket szerzett. (Az alábbi videón az ütközés 3:20-nál látható.)

 A vizsgálatok szerint a tragédiát megelőzően a vádlott háromszor is áthajtott a piroson, és egyáltalán nem fékezett a kereszteződés előtt, pedig tudatában lehetett annak, hogy balesetet okozhat. Ezért az ügyészek közvetetten szándékos emberöléssel vádolják.

Ha mulasztásból elkövetett emberölésért ítélik el, a sofőrre kiszabható legnagyobb büntetés hét és fél év börtön, így azonban 15 és 25 év közötti szabadságvesztés várhat rá. A vádlott előzetes letartóztatásban van, bűnvádi pere hamarosan elkezdődik.

Kimaradt?