Hargita megyei árvízkárokra kérnek segítséget

A február végi árvízkárokra kér kormánysegítséget a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Bizottsága, túlnyomó többségben a gyergyóújfalusi károk orvoslására. A határozatot jóváhagyó hétfő déli gyűlésen elhangzott: az országutak karbantartása több sebből vérzik, a megyei utak téli karbantartására pedig hamarosan új közbeszerzést írnak ki.

Bizottsági ülést tartott hétfő délben a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Bizottsága, amelyen a téli időszak tevékenységi beszámolója és az utak téli karbantartása mellett egy határozatot is elfogadtak: négy község részére nagyságrendileg mintegy 800 ezer lejt kér a bizottság a kormánytól, segítségként a február 23-i árvízkárok orvoslására. Az egyes helyszíneken keletkezett károk jegyzőkönyveiben szereplő összeget újra kell számolnia a prefektúrának, ezután válik véglegessé az összeg.

Több településen is gondot okozott az esőzésből és hirtelen hóolvadásból keletkezett februári áradás, és a bizottság négy község számára kér segítséget a kormánytól. Az összeg mintegy 85 százalékát Gyergyóújfalu számára igénylik, Csíkszentmihálynak közel 100 ezer lej nagyságrendű támogatást kérnek, Tusnádnál 35 ezer lej, Csíkszentimrénél pedig 12 ezer lej szerepelt a listán, és várhatóan holnap lesznek véglegesek az értékek. Az összegeket a kormány által hozott határozatban fogják jóváhagyni, a pénzt a beavatkozási alapból különítik el.

A kárfelmérések következetlenségére utalva Petres Sándor alprefektus arra kérte a tevékenységben érintett valamennyi intézményt, hogy tanácskozzanak a kárfelmérés módszeréről és dolgozzanak ki objektív feltételrendszert, ugyanis nevetségesen alacsonyra becsülik a károk mértékét. Andrei Jean-Adrian prefektus ennek kapcsán megjegyezte: más megyékben találkozott már olyan kárfelmérési jegyzőkönyvvel, amelyben hasonló méretű károkat tízszeres értékre becsültek a Hargita megyeihez képest.  

A bizottsági ülésen Cătălin Romanescu, az Országos Útügyi Társaság Hargita megyei igazgatója kifejtette: munkaerő, géppark és felszerelés terén is hiányosságokkal küzdenek, kedvezőtlen feltételek mellett hótalanították a megye országútjait. Mindeddig 20 ezer tonna sót szórtak szét csúszásgátlóként az országutakon, 2 ezer tonnával többet, mint a tavalyi tél idején.

A megyei utak hótalanításáról Adrian Chiorean, a megyei tanács főépítészi hivatalának igazgató-helyettese számolt be. Meglátása szerint a megyei utak téli karbantartása megfelelően történt, és a megyei utakra vonatkozó előírásoknak megfelelően 10 százalék só–90 százalék homok összetételű csúszásgátlóval kezelték az aszfaltozott szakaszokat. Március 15-én véget ért az állandó készenléti időszak, de április 15-ig a megyei tanács beavatkozási parancsot adhat ki havazás esetén – ez történt egyébként vasárnap is. Idén új keretszerződést köt a megyei tanács az utak téli karbantartására, újabb négy évre. A közbeszerzés várhatóan május közepén indul – tudtuk meg az igazgató-helyettestől.

Kapcsolódók

Kimaradt?