Hargita megye költségvetése: a megyei utak tervezésére összpontosítanak

Hargita Megye Tanácsának testülete elfogadta hétfőn a megye költségvetését a soros havi tanácsülésen. A 260 millió lejes büdzséből 79 millió lejt beruházásokra fordítanak, a többit a működési költségek mellett az alintézmények tevékenységeire, továbbá pályázási keretekre szánják. A megyei utak aszfaltozási tervei élveznek idén elsőbbséget.

Csíkszentsimoni kihelyezett tanácsülésén a testület megvitatta, majd – a három tagú néppárti frakció tartózkodása mellett – megszavazta az intézmény idei költségvetését. Hargita Megye Tanácsa 260 millió lejből gazdálkodhat, ennek közel harmada, 79 millió lej jut beruházásokra. A saját és a 23 alintézmény működési költségein belül mintegy 12 millió lejt különítettek el bérköltségekre. Borboly Csaba megyeelnök többször is hangsúlyozta: akár már a következő soros tanácsülésen is költségvetés-kiegészítés várható.

„Idén a megyei utakra fektetjük a hangsúlyt. Uniós forrásokból akár 25 millió euró is lehívható, és ha valamennyi megyei útszakaszhoz lehívhatnánk a szükséges összegeket, 261 millió lej lenne elérhető – közölte Borboly Csaba. – A korábbi években el nem végzett tervezési munkák után megmaradt összeg közel 10 millió euróra rúg, és azt szeretnénk, ha idén sikerülne elkölteni a rendelkezésre álló alapokat.

A megyei tanács elnöke 17 útszakaszt sorolt fel, amelyek szerepelnek a beruházási listán, további 18 szakasz esetében pedig karbantartási munkákat céloznak: új aszfaltréteggel borítanák az évek során tönkrement régi aszfaltutakat. A megyeelnök szerint kivitelezés is várható bizonyos útszakaszokon, de nem nevezett meg helyszíneket. Mint mondta: amint egy terv elkészül, azzal rögtön pályáznak kivitelezésre.

A megyei utak összhossza közel 1000 kilométer – tudtuk meg Borboly Csabától –, és 350 km-en még nincs aszfaltborítás, esetenként pedig alig járhatók. Uniós források mellett a Településfejlesztési Országos Programból (PNDL) és az árvízkárok kijavítására tavaly kapott, de el nem költött pénzekből fejlesztheti úthálózatát a megyei tanács.

A www.investitii.hargitamegye.ro oldal HMT menüjében elérhető a megyei tanács beruházásainak frissített listája.

Kapcsolódók

Kimaradt?