Hány embernek kell az utcára vonulnia, hogy „számítson”?

„Két és félmillióan követelték, hogy  Donald Trump ne legyen az Egyesült Államok elnöke, de tudtommal mégis rendeleteket ír alá” –  reagált a miniszterelnök tanácsadója arra, hogy tízezrek követelik a kormány lemondását.

Marian Neacşu, Sorin Grindeanu miniszterelnök parlamenti kapcsolattartásért felelős tiszteletbeli tanácsadója azt mondta: szeretné, ha a tüntetések békések lennének. Ugyanakkor kijelentette: a kormány és a parlament kötelessége megtalálni a módot az utcákon tiltakozó emberekkel való kommunikációra. 

A szenátusban Marian Neacşu azt mondta: a tüntetésre oda kell figyelni, meg kell találni a kommunikáció módját a tiltakozókkal, meg kell érteni indokaikat, amiért az utcákon tüntetnek. „Ha körülnézünk: Lengyelországban mintegy hat hónapon át voltak kint az utcán, Amerikában múlt héten körülbelül két és félmillió ember tüntetett, az Egyesült Királyságban szintén. Ez a tiltakozás demokratikus módja, de a hatalom kötelessége - a kormányé és a parlamenté - megnézni, hogy az emberek miért vannak az utcán” – mondta a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója. 

Azzal kapcsolatban, hogy a tüntetők a kormány lemondását követelik, Neacşu kifejtette, sok függ attól, mennyire reprezentatív a tüntetők száma. „Valószínű, hogy 10 ezer, 20 ezer, 100 ezer ember kérheti a kormány lemondását. Két és félmillióan követelték, hogy Trump ne legyen Amerika elnöke, de tudtommal mégis rendeleteket ír alá” – érvelt Neacşu, aki szerint jelentős tömeg tüntet most, és számolni kell a követeléseikkel, ugyanakkor „szeretnénk azt is látni, mit mondanak a többiek, azok, akik nincsenek az utcán.” 

„Három és félmillió ember szavazatát bírjuk, és azt hiszem, ez reprezentatív voksot jelent. Emlékszem arra, amikor Traian Băsescu Románia elnöke maradt annak dacára, hogy hét és félmillió ember küldte haza. És az is demokratikus gyakorlat volt. Demokráciában élünk, természetes, hogy a legjobb megoldásokat fogjuk megtalálni a román társadalom továbblépése érdekében” – tette hozzá a kormányfő tiszteletbeli tanácsadója. 

A büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletről Marian Neacşu kijelentette: nem volt róla tudomása, hogy kedd este elfogadják azt, de véleménye szerint már múlt héten el kellett volna fogadni, a közvita után. „Ahogy Dragnea elnök is mondta kedden, ez egy olyan téma volt, amit így vagy úgy, de le kellett zárni” – vélekedett a tanácsadó. 

A Klaus Johannis államfő reakciójával kapcsolatban Neacşu azt mondta: az államelnök "választási kampányban" van. Ugyanakkor a tanácsadó azt is kifejtette, nem hiszi, hogy a rendelet kapcsán felmerülhet az alkotmányellenesség kérdése. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?