Az emberjogi bizottság egyelőre keresztbe tett a dohányzásellenes törvény enyhítésének

Negatívan véleményezte szerdán a dohányzásellenes törvény egyik módosítását a képviselőház emberjogi bizottsága. Az egészségügyi minisztérium határozottan elutasítja a jogszabály megváltoztatását, szerinte az újonnan megalakult parlament „suttyomban” már megtette az első lépéseket a dohányzásellenes törvény szigorának jelentős enyhítésére.

Az alsóház emberjogi bizottsága szerdán elutasította azt a módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna a dohányzásra kijelölt helyek létrehozását a játéktermekben - tájékoztatott Kulcsár-Terza József bizottsági tag. A képviselő elmondta, a tervezetet egy civil szervezet kezdeményezte, amely azt szeretette volna elérni, hogy a szerencsejátékosok ne menjenek ki a hidegbe dohányozni. "A bizottságban szinte kivétel nélkül mindenki egyetértett abban, hogy a jelenlegi törvény megfelelő, betartja az európai normákat. A kezdeményezők nem tudták megfelelően alátámasztani kérésüket" - mondta a képviselő.

Vlad Voiculescu információi szerint az alsóház emberjogi bizottságával ellentétben a szenátus egészségügyi bizottságában jelentős módosításokat tettek, amelyekkel kilúgozzák a jelenlegi jogszabályt. 

A módosítások életbe léptetéséhez a képviselőház plénuma mondja ki a végső szót. 

Csökkent a betegek száma

Az egészségügyi minisztérium elutasít mindenféle módosítást, amely enyhítene a dohányzásellenes törvény előírásain, mert a jogszabály életbe lépése óta csökkent a dohányzás okozta megbetegedések száma - írja a szaktárca közleményében. 

"A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a közterületeken történő dohányzást tiltó törvény bevezetése a dohányzáshoz köthető betegségek számának csökkenéséhez vezetett. 2015-höz képest 2016-ban kevesebb dohányzás okozta akut megbetegedést észleltek" - mutat rá az egészségügyi tárca közleményében. 

Az idézett forrás szerint a március-augusztusi időszakban 5,4 százalékkal (1267 eset) csökkent az iszkémiás szívbetegségek, koronaér-megbetegedések száma 2015-höz képest, továbbá 11,5 százalékkal esett vissza az agyvérzések száma, és 5,4 százalékkal (708 eset) csökkent az asztmás megbetegedés súlyosbodása vagy akut légúti fertőzés miatt beutalt gyerekek száma. 

"Ha a statisztikákat nézzük, azt látjuk, hogy 2015-höz képest 2016-ban 1993 felnőttel és 708 gyerekekel kevesebbet kellett beutalnunk kezelésre a dohányzás káros hatásai miatt. Ebben az időszakban a törvény bevezetése volt az egyetlen jelentős változtatás, így bátran állíthatjuk, hogy a javulás összefüggésben van a törvény életbeléptetésével. Ez a jelenség más országokban is tapasztalható volt, ahol hasonló szigorú dohányzásellenes törvényeket vezettek be" - idézi a közlemény Vlad Voiculescu tárcavezetőt. 

A közlemény rávilágít arra is, azért kívánta nyilvánosságra hozni a minisztérium ezeket az adatokat, mert a honatyák a dohányzásellenes törvény komoly módosítását tervezik. Megpróbálják újraértelmezni a "zárt nyilvános tér" és a "munkahelyi zárt nyilvános tér" fogalmát, valamint olyan kivételeket javasolnak, amelyek lehetővé tennék a dohányzást a munkahelyen és a szabadidős tevékenységeknek szánt helyiségekben - írja a közlemény. 

"Az egészségügyi minisztérium elutasít mindenféle módosítást, amely enyhítene a dohányzásellenes törvény előírásain, és felhívja a figyelmet, hogy bármilyen engedmény több megbetegedéshez vezethet. A törvénymódosító javaslat óriási visszalépést jelent a hatályban lévő törvényhez, sőt még az ez előtt hatályban volt jogszabályhoz képest is" - áll még az egészségügyi minisztérium közleményében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?