Így kell alkalmazni a dohányzásellenes törvényt

Nehezebb lett a dohányosok élete a dohányzásellene törvény életbe lépése óta. Összefoglaltuk a jogszabály alkalmazási útmutatóját.

Mint ismert, márciustól Romániában tilos a dohányzás minden zárt helyiségben, a közszállítási járművekben, a gyermekjátszó-parkokban, az egészségügyi és oktatási egységekben, a magán és állami tulajdonban lévő gyermekvédelmi intézményekben.

Az útmutató a tiltásokkal egy időben tisztázza: zárt helyiségnek minősül minden olyan, kollektív használatra használt tér, amely tetőzettel rendelkezik és legalább két fal határolja. Falnak neveznek minden függőlegesen vagy csak enyhén meghajlott építőelemet, amely valamely építmény szobáit határolja el. A zárt helyiségek esetében nem veszik figyelembe a falak és a mennyezet építőanyagát.

Mivel zárt térnek minősülhetnek épültek, sátrak, pavilonok, kioszkok, a továbbiakban figyelembe kell lenni a következőket: épületnek minősül minden olyan létesítmény, amelynek kivitelezéséhez építkezési engedély szükséges. Sátornak, pavilonnak, kioszknak, szezonjellegű vagy ideiglenes épületnek minősülnek azok a létesítmények, amelyekhez nincs szükség építkezési engedélyre, csupán az elhelyezésre vonatkozó jóváhagyásra.

Hol tilos és hol szabad

A munkahelyek esetében zárt térnek minősülnek az egységekben lévő munkapontok, minden olyan helyiség, amelyben munkavégzés folyik. Tilos tehát a dohányzás minden munkahelyen, legyen szó ipari csarnokról, raktárhelyiségről, irodáról, gyűlésteremről, előcsarnokról, folyosóról, mosdóról, felvonóról, zárt erkélyről. Mindez vonatkozik a központi és helyi intézményekre, kereskedelmi egységekre, zárt kiállítási csarnokokra vagy vásárokra, zárt piacokra, vendéglőkre, bárokra, kávézókra, zárt teraszokra, klubokra, művelődési egységekre, sportcsarnokokra.

Nem szabad dohányozni egyetlen közszállítási járműben sem (a tilalom az utasok mellett a vezetőre is vonatkozik), vonat- és buszállomásokon, repülőtereken, szolgálati és mentőautóban, aminthogy tilos a dohányzás az oktatási, egészségügyi, gyermekvédelmi egységekben, ideértve azok udvarait is. Nem képeznek kivételt a gyermekjátszóterek, a lakóházak közös térségei, mint például az előcsarnokok, a felvonók sem.

Megengedett a dohányzás a tetőzettel rendelkező vagy tetőzet nélküli szabadtéri helyiségekben, amelyek legtöbb egy fallal rendelkeznek, ideértve az ebbe a kategóriába beleillő udvarokat, nyitott erkélyeket, nyitott kioszkokat is. Szabad dohányozni a vonat- és buszperonokon, a buszmegállókban, amennyiben azok nyitottnak minősülnek, valamint a parkokban – ha nincs a közelben gyermekjátszótér – továbbá olyan nyitott helyiségekben, amelyekben nem folyik gazdasági tevékenység.

Súlyos fegyelmezetlenségnek minősül

A zárt térségnek minősülő helyiségek adminisztrátorainak ki kell dolgozniuk a dohányzást megtiltó belső szabályrendszert, egyben meg kell jelölniük azérintett helyiségeket, ahol el kell helyezniük a „Dohányozni tilos” feliratú táblát, a ferde vonallal áthúzott cigaretta jelét is ideértve.

A tábláknak tartalmazniuk kell a kiróható büntetéseket is. Ezek megállapítása a munkaadó feladata, akinek ilyen esetekben szavatolnia kell azt, hogy a büntetések arányosak az elkövetett vétséggel. Mivel a törvény értelmében a dohányzási tilalom megszegése súlyos fegyelmezetlenségnek minősül, a munkaadó akár a munkaszerződést is felbonthatja.

A dohányzási tilalmat megszegő alkalmazottat megbüntetheti a munkaadó, összhangban a belső szabályozással, a helyi rendőrség, illetve a belügyminisztérium alkalmazottja.

Büntetések: 100-15 000 lej, elbocsátás

A munkaadó által alkalmazható büntetést a munkatörvénykönyv szabályozza. A szankciók változatosak. A tilalmat megszegő alkalmazottat írásbeli megrovásban lehet részesíteni, de legtöbb hatvan napig büntethető a tisztségéből történő visszaminősítéssel is, a visszaminősített tisztséggel együtt járó alacsonyabb fizetéssel együtt. A törvény ellen vétő alapfizetését 5-10 százalékkal csökkenteni lehet1-3 hónapon át, ezt kiegészítheti a vezetési pótlék ugyanilyen arányú megvonása. A legnagyobb szankciót a munkaszerződés felbontása jelenti. Az írásbeli figyelmeztetés kivételével a többi szankció alkalmazását elmélyült fegyelmi kivizsgálásnak kell megelőznie.

A törvény ellen vétő személyt a helyi rendőrség vagy a belügyminisztérium alkalmazottja is büntetheti, amennyiben ellenőrzése során olyan helyiségben éri dohányzáson, amelyben az tilos.

A tilos helyen dohányzó természetes személy büntetésének értéke 100 és 500 lej között változik, a jogi személyek az első törvénysértés alkalmával 5000 lejre büntethetőek. A második fegyelmezetlenség esetben a büntetés elérheti a 10 ezer lejttovábbá felfüggeszthető a tevékenység, a további esetekben pedig 15 ezer lejjel és az egység bezárásával büntethetők az idevágó törvényszegések.

A büntetéseket a helyi rendőrség illetve a belügyminisztérium alkalmazottai (a román rendőrség, a csendőrség, a katasztrófavédelmi intézet, a határrendőrség munkatársai) róhatják ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?