Kitiltották a hazai dohánypiacról az aromakapszulás cigarettákat

Elfogadta kedden a képviselőház mint döntő ház a dohánytermékek gyártását, csomagolását és értékesítését szabályozó törvényt. 

A jogszabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 30 napon belül a dohánytermékek piacáról el kell tűnniük azoknak a cigarettáknak, amelyek szűrőjében aromakapszula van. 

A mentolos cigarettákat 2019-ig lehet forgalmazni - közölte Magdalena Ciobanu, az egészségügyi minisztérium illetékes szakértője. 

Hozzátette: a törvény a cigarettásdobozok külalakjának megváltoztatását is előírja. A doboz mindkét oldalának 65 százalékát az illusztrációnak kell elfoglalnia, és ezeket a képeket minden év január elsején cserélni kell újakra, oly módon, hogy a fogyasztók ne szokják meg azokat. 

A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint készült cigarettásdobozok 2017. május 20-ig lehetnek forgalomban, az aromakapszulás cigarettáknak azonban hamarosan el kell tűnniük a piacról. Ez utóbbiaknak egyébként a gyerekek és fiatalok korosztály volt a célközönsége - teszi hozzá Magdalena Ciobanu. 

A képviselőház jogi bizottsága elutasította a törvényjavaslatnak azt a kitételét, amely megtiltotta volna a dohányzást olyan személygépkocsiban, amelyben gyerekek vagy terhes nők ülnek. 

A szakbizottságok elutasították a törvényjavaslat szenátus által elfogadott változatát, és abban a formájában fogadták el végül, ahogy azt a kormány kidolgozta. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?