Elutasította az egészségügyi bizottság a dohányzásellenes törvény enyhítését

Elutasította kedden a szenátus egészségügyi bizottsága a dohányzásellenes törvényt módosító tervezetet, amely újrafogalmazza a zárt nyilvános tér fogalmát, illetve engedélyezi a dohányzóklubok létrehozását.

A javaslat szerint csak a minden oldalról elkerített és befedett, nyilvános helyiségekben tilos a dohányzás. Ha a módosítást a bizottság elutasítása ellenére megszavazza a parlament, és kihirdeti az államfő, akkor cigarettázni lehet például a két oldalról bekerített és lefedett nyári teraszokon vagy a munkahelyek erkélyein, ahol jelenleg nem lehet rágyújtani.

A negatívan véleményezetett módosítás lehetővé teszi az úgynevezett dohányzóklubok létrehozását is, ahol engedélyezettek a „dohányzással járó tevékenységek”. A megfogalmazás nem zárja ki például a szeszes italok felszolgálását.

A dohányzásellenes törvényhez rengeteg módosítást nyújtottak be a honatyák. Legutóbb Aurelia Cristea képviselő, a törvény kezdeményezője tett javaslatot, amely büntetné azokat a sofőröket, akik személyi autóikban gyermekek vagy terhes nők mellett cigarettáznak. A képviselő törvénymódosítás-tervezete ezen kívül kitiltaná az elektromos cigarettázást a gyermekeknek szánt térből.

Az egészségügyi tárca friss adatai szerint évente hivatalosan 42 ezren halnak meg Romániában a cigarettázás következtében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?