Ellenőrzik a honatyák mandátumát, szerdán ül össze a plénum

Felállították kedden a képviselői és szenátori mandátumokat igazoló bizottságokat az új összetételű alsó- és felsőház plénumának első ülése keretében. 

A képviselői mandátumokat igazoló, 30 tagú testületben a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 14, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 6, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) 3, az RMDSZ-nek, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) és a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) 2-2, a nemzeti kisebbségek csoportjának pedig 1 tagja van. A szenátori mandátumokat igazoló, 15 tagú bizottságban a PSD-t 7, a PNL-t 3, az USR-t 2, az ALDE-t, az RMDSZ-t és a PMP-t 1-1 szenátor képviseli.

A bizottságok a délután folyamán zajló ülésükön ellenőrzik a megválasztott képviselők és szenátorok iratcsomóit, majd jelentésüket a két ház plénumának szerda reggel 9 órakor kezdődő ülése keretében bocsátják vitára és jóváhagyásra. A mandátumok igazolását követően az újonnan megválasztott honatyák leteszik a hivatali esküt, majd a házelnökök és az állandó bizottságok tagjainak megválasztásával, illetve a parlamenti bizottságok felállításával folytatódik a szerdai ülés. 

Kimaradt?