Miniszterelnök-jelölt: a PSD megkörnyékezte Florin Georgescut

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Liviu Dragnea hétfőn este megkereste Florin Georgescut azzal a kéréssel, hogy vállalja el a miniszterelnöki tisztséget, ám a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzó-helyettese és volt pénzügyminiszter elutasította az ajánlatot – írja PSD-s és jegybanki forrásokra hivatkozva a HotNews.

A portál úgy tudja, hogy a kormányfőjelölt személyéről szerda reggel dönt a PSD végrehajtó bizottsága. Korábban a sajtó több lehetséges nevet is megszellőztetett, köztük Mihai Fifor szenátorét, Sorin Grindeanu volt távközlési miniszterét, illetve az európai uniós alapokért felelős volt tárcavezető Dan Nicáét. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a kormányfőjelölt nem Liviu Dragnea lesz, ugyanis a párt elnöke maga is elismerte, hogy ennek jogi akadályai (is) vannak.

A PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) hétfőn írt alá megállapodást a közös kormányzásról. Az elnöki hivatalban szerdán kezdődnek az államfő és a parlamenti pártok közötti konzultációk a kormányalakításról. A PSD és az ALDE együtt megy szerdán 11-re a tárgyalásokra annak ellenére, hogy az utóbbi párt küldöttégét csütörtökre hívta meg Klaus Johannis.

Korábban Liviu Dragnea azt ígérte, hogy a miniszterelnök-jelölt nevét ezen a konzultáción fogja nyilvánosságra hozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?