Mítoszromboló parlamenti választások: nagyot változott a PSD szavazóinak profilja

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az idei parlamenti választásokon a városon élő, felsőfokú szavazókat is sikerült mozgósítania. Az IRES szociológusai megrajzolták az egyes pártok szavazóinak profilját.

A közvélemény-kutató intézet 300 körzetben összesen 18 284 választót kérdezett az urnától történő távozáskor a szavazatáról, és rögzítették a lakhelyükre, nemükre, életkorukra, foglalkozásukra és iskolai végzettségükre vonatkozó adatokat is.

Az IRES munkatársa, Dan Jurcan az Digi24 televízióban elmondta, az idei parlamenti választások egyik újdonsága az, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) szavazóinaik körében nagyobb a felsőfokú végzettségűek aránya (23,24 százalék), mint a Nemzeti Liberális Pártéban (PNL). Ez lerombolja azt a mítoszt, hogy a PSD-re elsősorban az alacsony iskolázottságúak szavaznak.

A korábbi választásokon a szociáldemokraták listáira elsősorban a vidéki lakosság pecsételt. Most vasárnap ez is megváltozott: az IRES adataiból kiderül, hogy a PSD szavazóinak fele városon élő választó volt.

A szociáldemokraták szavazóinak profilja a kor szerinti megoszlás tekintetében is közelít a liberálisokéhoz.

A nyugdíjasok, munkanélküliek és háztartásbeliek nagy többsége – hagyományos módon – a PSD-re szavazott vasárnap, de Liviu Dragnea pártja vezet a foglalkoztatottak körében is. Ez utóbbiak csoportjában tíz százalékkal vezet a liberálisok előtt.

Dan Jurcan szerint a PSD-nek még a PNL szavazóinak egy részét is sikerült megszólítania. „Sokan feltették a kérdést, hogy miként csökkent 21 százalékos a liberálisok korábbi 30 százalékos támogatottsága? Hát többek között úgy, hogy korábbi választóik tíz százaléka most a szociáldemokratákra szavazott” – magyarázta a szociológus.

Kimaradt?