Bemutatta választási programját a csíki RMDSZ

A csíki lakossági fórumokon, szakmai egyeztetéseken felmerült kérdésekre is választ adnak az RMDSZ Csík Területi Szervezetének tervei. Tánczos Barna szenátorjelölt és Korodi Attila parlamenti képviselőjelölt hétfői sajtótájékoztatóján tíz pontban foglalták össze a 2020-ig szóló elképzeléseiket.

Tánczos Barna szenátor Korodi Attila parlamenti képviselővel – és utóbbi minőségében Kelemen Hunor szövetségi elnökkel – újabb mandátumra pályázik a december 11-i választások után. A csíki parlamenti csoport saját programmal indul, amely kiegészíti az országos célkitűzéseket. A program pontjai nem kizáró jellegűek, csupán a fő irányvonalakat mutatják be, továbbá a csíki közvitákból leszűrt tanulságokat foglalják össze és a decentralizáció jegyében születtek.

Tánczos Barna az oktatás terén meghatározott célkitűzéseket részletezte. Eszerint az after school rendszerének a bővítését, és a Csíkszeredában és Felcsíkon jól működő úszás- és korcsolyaprogram Alcsíkra való kiterjesztését szorgalmazzák, továbbá a magyar diákok számára speciális tankönyvekből taníttatnák a román nyelvet.

„A nagy tananyagmennyiség megterhelő az iskolásoknak, ráadásul a házi feladatok sokasága a családi délutánokat is megkeseríti. Ennek megoldásaként az iskola utáni foglalkozások bővítését javasoljuk. Az úszás- és korcsolyaprogramba Csíkszereda túlterheltsége esetén a tusnádfürdői wellness központ is bevonható, továbbá új alcsíki sportbázis befektetésén is elgondolkodhatunk a jövőben” – vázolta Tánczos Barna. Korodi Attila a népi kultúrából származó néptánc és népzene iskolai rendszerben való oktatására is kitért. Mint mondta: ez nem nemzetiségi, hanem rengeteg előnnyel járó közösségi kérdés.

„Romániában teljesen új fogalom lenne a védőnői rendszer intézménye. Ez Magyarországon nagyon jól működik, de nálunk még sok munka kell ahhoz, hogy megértessük a hasznát a román kollégákkal.  Az egészségügyi szolgáltatási rendszert kell bővítenünk ennek érdekében, de ha nem járnánk sikerrel, a Gyulafehérvári Caritas védőnői rendszerét mindenképpen szeretnénk elérhetőbbé tenni a térségünkben – fejtette ki Korodi Attila. „A nyugdíjak értékállóságának megőrzését is szeretnénk biztosítani, és ezt a minimálbérek növelésével összhangban tennénk.”

A csíki parlamenti csoport a fiatal vállalkozókat bürokráciacsökkentéssel és a törvényes működést elősegítő tanácsadással, illetve adókedvezményekkel támogatná, továbbá a vállalkozásserkentő Ne ábrándozz, vállalkozz! elnevezésű programjukkal is a pályázó vállalkozók megsegítésére igyekeznek – közölte Korodi Attila. Tánczos Barna hozzátette: jogszabályi kerettel érnék el, hogy az ellenőrző szervek ne büntessenek rögtön az első kihágásra, csupán figyelmeztetésben részesítsék a cégeket. A csíki RMDSZ ugyanakkor megkülönböztetett intézkedéssel segítené a mezőgazdasági és egyéb, vidéki családi vállalkozásokat: 50 ezer eurós indulási támogatás általánosítását kéri uniós és hazai forrásokból.

Korodi és Tánczos szerint a jelenlegi alkotmány semmilyen módosítással nem tud egy modern ország alapdokumentuma lenni, ezért az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés szellemében teljesen új alkotmány megfogalmazását kérik. Szorgalmazzák továbbá az ingatlan-visszaszolgáltatás mihamarabbi befejezését annak érdekében, hogy a műemléképületeket felújítsák és – a csíkszeredai Mikó-vár példájára – bekapcsolják a turisztikai és a kulturális körforgásba.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?