Sepsiszentgyörgyön is könyvvel védik meg az iskolát

Sepsiszentgyörgyön szimbolikus helyszínen, a Székely Mikó Kollégium előtt mintegy ezren tüntettek könyvvel kezükben szombat délután a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ellehetetlenítése ellen. A belvárosi katolikus templom harangja már 15 óra előtt megszólalt, emlékeztetve a sepsiszentgyörgyieket, hogy a város főterére várják őket.  

A sepsiszentgyörgyi eseményt a római katolikus egyház kezdeményezte, hozzájuk csatlakoztak a többi magyar történelmi egyház, illetve a magyar politikai alakulatok is. Szabó Lajos, római katolikus kanonok-plébános beszédében rámutatott: azért vonultunk utcára, mert jogait kéri az erdélyi magyar közösség. „Nem valaki ellen harcolunk, nem másét igényeljük, hanem jogos tulajdonunkhoz ragaszkodunk. Intézményeink fennállásért, hitünkért, nyelvünkért kemény harcot kell vívnunk” - mondta a belvárosi katolikus plébános. 

„Ebben az országban nem a törvényeket, alkotmányt akarják az erdélyi magyar valósághoz igazítani, hanem bennünket akarnak valamihez igazítani. Ha az alkotmányban nem írja, hogy létezünk, egyesek úgy gondolják, nem is vagyunk” - kezdte beszédét Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett az 1990-es könyves, gyertyás tüntetésekre, és rámutatott, hogy szüleink , tanáraink tudták, hogy akkor lesz magyar jövő, ha lesz magyar iskola és önálló oktatási rendszer. „Aki iskoláinkat támadja, azt üzeni, hogy nem akar az erdélyi magyaroknak jövőt ebben az országban” - mondta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere az összefogás fontosságát hangsúlyozta, hiszen meglátása szerint az erdélyi magyarok olyanok, mint az emberi test: Kolozsvár a feje, Székelyföld a stabil lába, Partium és Bánság a kezei, a szórvány a szíve, és mind a másfél millió magyar ember egy-egy sejt. „Ezt a hatalmas erőt mások is észrevették, és amikor látták, hogy Székelyföld megerősödik, elkezdődött a Mikó-ügy, amikor a kolozsvári magyarok végre kihúzhatták magukat az általuk épített városban, akkor odacsaptak. Amikor a marosvásárhelyi magyarság kiheverte a fekete márciust, és elkezdte építeni intézményeit, akkor elindították a romai katolikus gimnázium ügyét” - hívta fel a figyelmet Antal Árpád, aki szerint kell érezzék Bukarestben, hogy ha kell, megmozgatjuk az országot, nem engedjük, hogy megfélemlítsék közösségünket és ellehetetlenítsék gyermekeink oktatását.

Kovács István unitárius lelkész szerint jövőnket az igazságszolgáltatás álszavával próbálják elorozni, gyerekeinket utcára kényszeríteni, de ez nem igazságszolgáltatás, hanem az igazság kiszolgáltatása. Hozzátette: erősek vagyunk, fegyverünk a könyv, a szellem, a lélek, a fény és a hit, hogy gyerekeinknek lesz iskolája.

A sepsiszentgyörgyi tüntetésen áldást mondott Pap Attila református-, Kovács István unitárius és Zelenák József evangélikus lelkész, majd Dávid György katolikus plébános felolvasta a tiltakozó kiáltványt.  A sepsiszentgyörgyi tiltakozás a magyar és székely himnuszok eléneklésével ért véget. Végül a tüntetők a magukkal vitt könyveket átadták a megmozdulás szervezőinek, akik a könyvtárakba juttatják el azokat.

Itt olvashat az ügy hátteréről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?