Reményik Sándor versével tiltakoztak Szatmárnémetiben

Reményik Sándor Templom és iskola című versével tiltakoztak szombaton Szatmárnémetiben a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ellehetetlenítése ellen. A tüntetést a Kossuth-kertben tartották.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Maszolnak elmondta, Szatmárnémetiben a magyar felekezeti iskolák kérdése már a '90-es évek elején megoldódott, viszont a marosvásárhelyi helyzet rengeteg kérdőjelet vethet fel.

 „Aggodalommal tölt el mindannyiunkat az, ami Marosvásárhelyen történik. Ezért fontosnak tartjuk, hogy szolidaritásunkat fejezzük k. Teljes mértékben elfogadhatatlan az, hogy 2016-ban az igazságszolgáltatás leple alatt próbálnak megfosztani minket önrendelkezési jogunktól. Bár Szatmárnémetiben ez a kérdés már megoldódott, rengeteg járulékos folyó ügy jött létre. Folyamatos vita tárgya a román kollegák körében az egyházakhoz tartozó iskolaépületek bérleti díja. A jelenlegi helyzet is arra mutat rá, hogy mindig figyelnünk kell, 26 évvel a rendszerváltás után is nap mint nap meg kell vívnunk a harcainkat azért, hogy a kivívott jogainkat meg tudjuk őrizni.” — mondta Kereskényi Gábor.

A békés tüntetésen Reményik Sándor Templom és iskola című versét olvasták fel, az összegyűlt tömeg pedig egy emberként skandálta a „Ne hagyjátok a templomot / A templomot s az iskolát„ sorokat.

A szolidaritási megmozduláson Turos Loránd szenátorjelölt is részt vett, aki nem csak politikusként, de magánemberként is fontosnak tartja, hogy a magyar közösség kiálljon a jogaiért.

„Fontos kiállni az iskoláink, a felekezeti iskoláink mellett, és nem szabad hagynunk, hogy mondvacsinált okok miatt megszüntessék az iskoláinkat. Azt, hogy éppen nem egy szatmárnémeti vagy egy Szatmár megyei iskolát kezdtek ki, lehet a véletlen műve is. Szolidárisak kell legyünk egymással, és abban is biztos vagyok, hogy Marosvásárhelyen is kiállnának azért, ha Szatmárnémetiben próbálnának meg megszüntetni egy iskolát” -  mondta a szenátorjelölt. 

Itt olvashatja, hol tiltakoznak Erdély-szerte a marosvásárhelyi iskola ellenehetlenítése ellen. Az ügyről bővebben itt tájékozódhat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?