Erdély-szerte utcára vonul a magyar közösség a katolikus gimnázium védelmében

Az összes történelmi magyar egyház és mindhárom magyar politikai szervezet szolidarizál a marosvásárhelyi katolikus gimnáziummal. Szombaton Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is tüntetések lesznek a felekezeti tanintézmény védelmében.

„Itt arról van szó, hogy zavarja a hatalmat egy újabb magyar iskola létrejötte, pontosabban újjáalakítása Marosvásárhelyen. Ha egy új román iskolát létesítettek volna, annak senki nem firtatná, hogy az iratai rendben vannak-e. Ki kell menni az utcára, ott leszek a családommal együtt!” – nyilatkozta péntek délután a Maszolnak egy kisgyerekes édesanya, akit arról kérdeztünk, hogy részt vesz-e szombaton a II. Rákóczi Ferencz Katolikus Teológiai Gimnázium védelmében szervezett marosvásárhelyi tüntetésen.

A demonstrációt a katolikus egyház kezdeményezte, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a marosvásárhelyi iskola igazgatóját és a Maros megyei főtanfelügyelőt többek között hivatali visszaéléssel vádolja, előbbit hatósági felügyelet alá, utóbbi házi őrizetbe helyezte. Az ügy hátteréről itt olvashat részleteket.

A marosvásárhelyieket felháborította a DNA eljárása. „Tamási Zsolt meghurcoltatása felháborító, hiszen neki az iskolaalapításból semmilyen anyagi haszna nem származott, az engedélyeket nem ő adta ki, senkit nem rúgott ki az épületből, nem fenyegette meg a román liceum létét. Mégis őt hurcolják meg, ezért is álljunk ki mellette és az iskola mellett” – mondta a Maszolnalk egy kétgyerekes édesapa. „Azt nem értem, hogy ha valakinek van egy épülete, mint ahogy most a katolikus egyház is visszakapta az ingatlanját, az egykori római katolikus kollégium épületét, akkor miért nem alapíthat ott iskolát, vagy pontosabban, miért nem indíthatja újra azt, amit egyszer a hatalom elvett tőle” – válaszolta egy nagymama.

A szülők is ott lesznek

Az iskolában a tanárok továbbra is zökkenőmentesen tartják az órákat és nem hagyják, hogy az események befolyásolják a tanórák hangulatát. Erről korábban Székely Szilárd igazgatójelölt is nyilatkozott a Maszolnak. „Nem örülünk ennek a helyzetnek, de bizakodóak vagyunk, és azt üzenjük, hogy tesszük a dolgunkat” – jelentette ki a pedagógus.

Az egyik diák anyukája, Lázár Andrea a Maszolnak elmondta, a korábban elkezdődött és az igazgató, Tamási Zsolt József által irányított felkészülés a Disputa versenyre folytatódik, jövő héten lesz a megmérettetés. „A kicsiket a tanítónők óvják attól, hogy a hangulat begyűrűzzön az osztályközösségbe. A nagy már kérdezősködik, mi történik, mi lesz most, bezárják-e az iskolát. Mondtuk, nem zárják be, ne aggódjon” – magyarázta az anyuka, aki készül a szombati megmozdulásra, és úgy tudja a többi szülő is részt vesz. „A DNA-t ezzel nem befolyásoljuk, de legalább megnyilvánulunk, és nem hallgatunk, felkeltjük a figyelmet” – tette hozzá a szülő.

A protestánsok is támogatják a katolikusokat

A szombat délutánra tervezett tüntetésen jelen lesznek a református és az unitárius egyház képviselői is, kifejezik szolidaritásukat a katolikus egyházzal. Ötvös József, a marosvásárhelyi vártemplom lelkésze a Maszolnak elmondta, meghirdették az egyházközségben az aláírásgyűjtést az iskola érdekében, hiszen egy magyar iskoláról van szó, amelynek a létéért aggódnak. „Én családostól ott leszek a szombati nagygyűlésen és remélem, mások is eljönnek” – mondta a református lelkész.

Nagy László, a Bolyai téri templom unitárius lelkipásztora is arról beszélt, hogy minden ilyen megmozduláson részt vesznek, az iskola érdekében mindent megtesznek az unitáriusok is, amiben lehet, támogatják a katolikus egyházat.

A politikai szervezetek is ott lesznek

Novák Zoltán Csaba Maros megyei szenátorjelölt a Maszol érdeklődésére elmondta, az RMDSZ is támogatja a római katolikus iskolát, illetve aggódik Tamási Zsolt József igazgatóért, ezért természetesen részt vesz a szombat délutáni tüntetésen. „Az RMDSZ az ügy mellett áll, biztosítja a jogi képviseletet is” – hangsúlyozta a politikus.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége pénteken felhívást tett közzé, amelyben arra kéri mindazokat, akik fontosnak tartják iskoláink védelmét, a közösségi jogok tiszteletben tartását, és elegük van a román államhatalom módszeres megfélemlítési akcióiból, vegyenek részt szombaton az Erdély-szerte megszervezésre kerülő tüntetéseken.

A Római Katolikus Teológiai Líceum megmentése közös nemzeti ügy és nem politikai kérdés – olvasható az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanás közleményében, amelyben arra kérnek fel mindenkit, „magyar testvéreinket, az EMNT tagságát és szimpatizánsait”, hogy november 12-én, szombaton 15 órától Marosvásárhelyen a Vár bejáratánál részvételükkel támogassák az  Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett szimpátiatüntetést.

Ellentüntetés magyartalan megfogalmazásban. Míg Oláh Dénes főesperes arra kér mindenkit, viselkedjen méltóságteljesen, a Facebookon ellentüntetést szervez a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület. Felhívásuk rossz helyesírással, magyartalan megfogalmazással, november 11. és 13. közöttre hirdeti a péntektől már szolidaritási tüntetésként megnevezett tiltakozást, amelyet néhány napig még „ellentüntetésként” hirdetett, majd egy sorral jellebb november 12-ét, azaz szombat délután 3 órát jelöli meg, ugyanazzal a helyszínnel, ahová a római katolikus egyház is várja az általa szervezett tiltakozó nagygyűlés résztvevőit. „Ne használja fel a 12 november 2016 Szombatján a Római katolikus egyház Státusz alapítványának tüntetés szervezését a Római katolikus teológiai iskola érdekében, annak, tanulói gyerekei érdekében, és annak alaptalanul eltávolított iskola igazgatója érdekében az RMDSZ, kampány célokra” – olvasható többek közt az egyesület Facebook-oldalán.

Oláh Dénes: semmilyen provokációra nem válaszolunk

A 15 órakor kezdődő demonstráción Holló László, a római katolikus Státus Alapítvány ügyvezető igazgatója fogja köszönteni az egybegyűlteket a vársétányon, a vár melletti lekövezett kis téren, az egykori játszótér helyén – ismertette a forgatókönyvet a Mszolnak Oláh Dénes főesperes, aki elmondta, hogy Nagy László unitárius főjegyző fog imát mondani, illetve az iskola tanárai, a tanuló szülei is felszólalnak. A beszédek után a résztvevők egy könyvvel méltóságteljesen átvonulnak az iskolához.

„Arra kérek mindenkit, hogy semmilyen külső provokációra ne válaszoljunk, viselkedjünk méltóságteljesen, ne hozzunk magunkkal zászlót, vagy más pártszimbólumot” – hangsúlyozta a főesperes. Az egyház rendelkezik a tiltakozó nagygyűlés megtartásához szükséges engedéllyel. A biztonsági emberek azt kérték, hogy fehér karszalagot viselhessenek, az engedélyt megadó polgármesteri hivatal ragaszkodott a piros karszalaghoz. A tüntetés a tervek szerint egy órát, másfelet fog tartani – mondta a Maszolnak Oláh Dénes.

A Ne hagyjuk az iskolát! tüntetés szervezőcsapata által a sajtónak kiküldött közlemény szerint a tüntetésen a történelmi magyar egyházak képviselői, szülők, tanárok és diákok beszédei hangzanak majd el, közös imát mondanak és ezt követően a résztvevők együtt olvassák fel Reményik Sándor Templom és iskola című versét. Arra kérik a résztvevőket, hogy „amennyiben tehetik, hozzanak magukkal egy könyvet, amelyet az esemény végén a katolikus gimnázium könyvtárának adományozunk.

Tüntetések Csíktól Szatmárig

Mint korábban írtuk, szombat délután más erdélyi városok magyar közössége is utcára vonul a katolikus gimnázium védelmében. Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ, az EMNP és az MPP képviselői közösen jelentették be, hogy csatlakoznak a szombaton 15 órától, a megyeszék főterén zajló tüntetéshez.

Csíkszeredában szombat este 7 órakor a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium előtti járdaszakaszon állnak sorfalat és gyújtanak mécseseket. Kolozsváron a szombaton 15 órától kezdődő tiltakozó nagygyűlésen a történelmi magyar egyházak képviselőinek beszédei, közös ima és ének hangzanak el, majd a résztvevők együtt olvassák fel Reményik Sándor Templom és iskola című versét.

A szatmárnémetiek szombaton 12 órától a Kossuth-kertben csatlakoznak az erdélyi városokhoz, ahol a közösség kiáll az oktatási jogaiért. „Ne hagyjuk, hogy több mint 400 magyar gyerek jövőjét egy tollvonással áthúzzák! Ha ez Marosvásárhelyen megtörténhet, akkor a jövőben Szatmáron is, máshol is sor kerülhet hasonló igazságtalanságra” – olvasható az RMDSZ felhívásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?