Dragnea: nem akarok az RMDSZ-szel szövetkezni

„Nem akarok az RMDSZ-szel szövetkezni. Pont” – jelentette ki Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden este az Antena 3 hírtelevízióban. Hozzátette: az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) az egyetlen alakulat, amellyel koalícióra lépne a választások után a kormányzás érdekében.

Dragnea „hiszi és reméli”, hogy a „románok” annyi szavazattal támogatják a december 11-i választások alkalmával a PSD-t és az ALDE-t, hogy együtt úgy tudják majd kormányozni Romániát, ahogy „a románok szeretnék”.

A szociáldemokrata pártelnök ismételten elutasította annak a lehertőségét, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) lépjenek nagykoalícióra. „Több szempontból is kizártnak tartom ezt a forgatókönyvet. Ahhoz, hogy két párt kormánykoalíciót hozzon létre, az alakulatokat vezető embereknek kompatibiliseknek kell, hogy lenniük. Ami most a PNL-ben zajlik totálisan kizárja a kompatibilitás és az együttműködés esélyét a PSD-vel” – fogalmazott Liviu Dragnea. 

Mint ismert, a PNL a Nicușor Dan vezette Mentsük meg Romániát alakulattal közösen képzeli el a közös kormányzást. Ugyanakkor mintkét párt kész támogatni Dacian Cioloș kormmányfőt abban, hogy újabb miniszterelnöki megbizatást kapjon.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szövetség koalíciós preferenciáit firtató kérdésre következetesen azt a választ adja, hogy az RMDSZ most a parlamenti választásokra koncentrál, az esetleges szövetkezésekről csak azután hajlandó tárgyalni. 

Dragnea kijelentésére reagálva Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a News.ro hírügynökségnek - Emil Boc kolozsvári polgármesterre, volt miniszterelnökre utalva - azt mondta, volt már olyan pártelnök Romániában, aki kezét a Bibliára téve esküdött meg, hogy nem fog együtt kormányozni az RMDSZ-szel, később mégis "gyümölcsöző" koalíciós megállapodást kötött a magyar szövetséggel. Úgy vélte: a választási eredmények "matematikája" dönti majd el, hogy szüksége van-e a kormányalakításhoz egyik vagy másik oldalnak az RMDSZ-re. „Az utóbbi 26 évben azok a pártok, amelyeknek szükségük van az RMDSZ szavazataira, nyitottságot tanúsítanak a magyar közösség célkitűzései iránt, amelyek ellenzékben vannak az RMDSZ-szel szemben, a nacionalista kártyát próbálják kijátszani" - állapította meg az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kimaradt?