FRISSÍTVE – Hazamehetett a kihallgatása után Horváth Anna alpolgármester

FRISSÍTVE: Házkutatást tartottak hétfő reggel a korrupcióellenes ügyészek a kolozsvári polgármesteri hivatalban, Horváth Anna irodájában is jártak. A magyar alpolgármester lakásán is volt házkutatás, elvitték a határidőnaplóját. A délutáni órákban elkezdődött a kihallgatása, amelynek végén, az esti órákban szabadon távozhatott. A DNA a Kolozs megyei RMDSZ-székházba is bekopogott. 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleménye szerint hétfőn összesen kilenc helyszínen tartottak házkutatást, hét magánlakásban és cégszékhelyen, illetve egy közintézmény két irodájában. Az eljárás 2014 és 2016 közötti feltételezett korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos.

A helyi portálok szerint a DNA közleményében emlegetett közintézmény a városháza. Információik szerint az ügyészek a polgármestert keresték, de Emil Boc külföldön tartózkodik, ezért Gheorghe Șurubaru városmenedzser irodájába mentek be, akitől bizonyos dokumentumokat kértek. A Ziua de Cluj szerint a vádhatóság Horváth Anna alpolgármester irodájában is járt. A portál azt állítja, hogy a DNA a magyar elöljárót és a városrendészeti osztály igazgatóját, Corina Ciubant gyanúsítja korrupcióval.

Városházi forrásaink megerősítették, hogy az ügyészek Gheorghe Șurubaru és Horváth Anna irodájában is jártak reggel. Azt azonban nem, hogy a DNA az alpolgármestert bármivel is gyanúsítaná. Portálunk egyelőre sem Horváth Annát, sem az irodavezetőjét nem tudta elérni.

FRISSÍTÉS1: A Kolozs megyei RMDSZ-nél is jártak

A DNA ügyészei a Kolozs megyei RMDSZ kolozsvári székházát is felkeresték. "Most is itt vannak. Nem házkutatást tartanak, hanem bent vannak a könyvelő irodájában. Úgy tudom, hogy a 2016-os önkormányzati választási kampánnyal kapcsolatos iratok érdekli őket" – tájékoztatta a Maszolt Csoma Botond megyei elnök.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának elmondta: értetlenül áll a történtek előtt, de az RMDSZ-nek nincs rejtegetnivalója a hatóságokkal szemben. "Ott van minden dokumentum, mindent megnézhetnek, elvihetnek". A politikus reményét fejezte ki, hogy a vizsgálat végén az ügyészek is meggyőződnek arról, hogy sem Horváth Anna, sem a RMDSZ Kolozs megyei szervezete nem követett el törvénytelenséget.

FRISSÍTÉS2: Megszólalt Horváth Anna

„Ma reggel a Korrupcióellenes Ügyészség házkutatást végzett a polgármesteri hivatalban és többek között két tanácsosom magánlakásán is. A 2014-2016 közötti időszakban feltételezetten elkövetett rendellenességek után nyomoznak. 2012 óta vagyok Kolozsvár magyar alpolgármestere. Ez idő alatt törvényesen jártam el minden egyes ügyben, tisztességesen végeztem a munkám. Azt várom, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye az övét. Jelenleg a teljes alpolgármesteri iroda a rendelkezésükre áll. Amint újabb információim lesznek, haladéktalanul tájékoztatom a sajtót és a kolozsvári embereket” – írta Facebook-oldalára  Horváth Anna.

FRISSÍTÉS3: Elvitték Horváth Anna határidőnaplóját is

Az ügyészek Horváth Anna irodájában és a lakásán is házkutatást tartottak. Az alpolgármester elmondta, még a határidőnaplóját is elvitték. „Az összes tevékenységemet, találkozóimat feljegyzem a határidőnaplómba, ezt is elkérték tőlem, odaadtam” – magyarázta a sajtónak.

Tájékoztatása szerint az önkormányzati választási kampánnyal kapcsolatos dokumentumokat is elvittek a lakásáról, az alpolgármester ugyanis az RMDSZ polgármesterjelöltje is volt. „A kampány finanszírozása és a városházán betöltött tisztségem közötti esetleges kapcsolatokat vizsgálják. Hivatalosan nem gyanúsítanak semmivel” – mondta Horváth Anna. Hozzátette, kampányát a törvény betartásával, adományokból finanszírozta, az adományozók listája pedig nyilvános, megtekinthető az Állandó Választási Hatóságnál.

Horváth Anna nem tudott részleteket arról, hogy az irodájából milyen iratokat vittek el az ügyészek. A clujust.ro portál szerint az alpolgármestert a nap folyamán kihallgatják a DNA székházában.

FRISSÍTÉS4: Horváth Anna a DNA-nál van

A korrupcióellenes ügyészség a délutáni órákban elkezdte Horváth Annak kihallgatását. Előtte a polgármesteri hivatal városrendészeti osztályának igazgatója, Corina Ciuban töltött több órát a DNA székházában, majd szabadlábon távozhatott. Az ügyészek a nap folyamán több köteg dokumentumot vittek el a városházáról – írja a stiridceluj.ro.

FRISSÍTÉS: Hazamehetett az alpolgármester

A mintegy két és fél órát tartó kihallgatása után, 20.30 körül Horváth Anna szabadon távozhatott az ügyészségről. Az alpolgármester a DNA kolozsvári székháza előtt várakozó újságíróknak azt mondta, hogy a bűnügyi vizsgálat zavartalan lefolytatása érdekében nem kíván nyilatkozni sem arról, hogy milyen minőségben hallgatták ki, sem pedig arról, hogy hoztak-e intézkedéseket ellene.

Kimaradt?