Bevonják, de leltáron marad az adomány székely zászló

Az adomány székely zászló körüli botrány is bizonyítja, hogy Romániában intézményesítették a kettős mércét – nyilatkozta a Maszol érdeklődésére Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy a Kovászna megyei törvényszék csütörtökön helyt adott a prefektúra keresetének, és arra kötelezi az önkormányzatot, hogy a gyűlésteremből távolítsa el az adományként kapott székely zászlót.

Tamás Sándor érdeklődésünkre elmondta: mindenképpen fellebbeznek a törvényszék ítélete ellen, de nem fűznek hozzá nagy reményeket, mivel ismerik az eddigi joggyakorlatot. „Romániában intézményesítették a kettős mércét, hiszen a bukovinai Gura Humorului településen katonai parádé közepette húzták fel Bukovina zászlaját, de kifogásolják a székely zászló használatát. Úgy tűnik, mintha nem ugyanazok lennének a törvények” – mondta Tamás Sándor.

Hozzátette: ezeket az eseteket mondták el az amerikai nagykövetnek és másoknak is, és gyűlnek az olyan példák, amelyek bizonyítják, hogy kettős mércét alkalmaznak. Románia fennállásának száz éves évfordulóját készül megünnepelni, és az alapító dokumentumában az szerepel, hogy mindenki egyenlő, sőt, a székelyeknek bizonyos formában önrendelkezést is ígértek – mutatott rá a háromszéki tanácselnök. Tamás Sándor szerint arra tudják ugyan kötelezni, hogy a gyűlésteremből eltávolítsa a székely zászlót, de mivel bárki bármit adományozhat, ha a megyei tanács azt elfogadta, nem tudják megakadályozni, hogy a székely zászló a közgyűlés leltárán maradjon.

A székely zászló adományozója, Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke a Maszol érdeklődésére elmondta: felháborítónak tartja, hogy a prefektúra a bíróság segítségével azt akarja elérni, hogy adományozni se lehessen. „Eljött a pillanat, hogy cselekednünk kell, ezek azok a helyzetek, amikor a közösségnek együtt kell fellépnie” – nyilatkozta az MPP-s politikus, aki nem pontosította, hogy milyen jellegű együttes fellépésre gondolt, mindössze annyit mondott, egy-két héten belül bejelenti, milyen ellenlépésre készülnek.

„Azt szeretnék, hogy eltűnjünk Székelyföldről, Erdélyből, de meg kell mutatnunk, hogy sokan vagyunk és bátrak. Nemzetközi szintre kell vinni ezt az ügyet” – összegzett Kulcsár Terza József.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?