Erdőszentgyörgyi zászlóper: eltörölték a bírságot

Megsemmisítette a jegyzőkönyvet és eltörölte az erdőszentgyörgyi polgármesterre tavaly kirótt ötezer lejes pénzbírságot a Maros megyei törvényszék.

A Maros megyei prefektúra 2015 január 21-én bírságolta ötezer lejre Csibi Attila Zoltánt, mert megtagadta a magyar és a székely zászló eltávolítását a város főterén álló, egyházi tulajdonban lévő épületről. Itt működnek a helyi RMDSZ-irodák, a helyi szervezetet éppen a polgármester vezeti.

Csibi Attila Zoltán megtámadta a jegyzőkönyvet, első fokon az ügyet a Segesvári Bíróság tárgyalta. Menyhárt Gabriella Éva ügyvéd beszámolója szerint egyáltalán nem volt pártatlan és tárgyilagos a tárgyalás és a bírói érvelés. A testület el is utasította Csibi Attila Zoltán panaszát, és törvényesnek ítélte meg a Prefektusi Hivatal jegyzőkönyvét.

A városvezető megfellebbezte a bíróság határozatát, aminek a Maros Megyei Törvényszék helyt adott és megsemmisítette a Prefektusi Hivatal jegyzőkönyvét, eltörölve az ötezer lejes pénzbírságot.

A kifogásolt zászlókat a polgármester egy hónapja eltávolíttatta az épület homlokzatáról a prefektúra ismételt felszólítására. Csibi Attila Zoltán a Maszolnak elmondta: az újabb figyelmeztetéskor döntötte el, hogy az ügy tisztázásáig leveszi a lobogókat. Egyelőre nem tudta megmondani, hogy ismét visszahelyezi-e, mint mondta: előbb a döntés indoklására várnak, ennek részleteit ugyanis nem ismerik és csak ezt követően döntenek arról, hogy a lobogók visszakerülnek vagy sem az eredeti helyükre. 

„Az indoklást még nem ismerjük, a határozat végleges” – tudatta szerdán közleményben a védőügyvéd. Menyhárt Gabriella Éva hozzátette: a románok által lakott magyarországi településeken, mint pld. Bedő, Körösszegapáti, a magyar és a román zászló egymás mellett lobog anélkül, hogy sértené az ott élő magyarokat és anélkül, hogy az ott élő románok etnikai zaklatásnak volnának kitéve”. Hozzátette: ez követendő példa Románia számára is, erkölcsi, emberi és törvényes szempontból is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?