Törvényszék: el kell távolítani a székely zászlót a háromszéki önkormányzat gyűlésterméből

A Kovászna Megyei Törvényszék csütörtöki alapfokú ítéletével arra kötelezi Kovászna Megye Tanácsát, hogy távolítsa el a székely zászlót a gyűlésteremből – írja az Agerpres.

Korábban a Kovászna megyei prefektúra a közigazgatási bíróságon támadta meg a megyei önkormányzat határozatát, amellyel elfogadták a Magyar Polgári Párt által felajánlott székely zászlót, majd kitűzték a lobogót a gyűlésterembe.

Az intézmény honlapján közzétett ítélet szerint a Kovászna Megyei Törvényszék „megsemmisíti a Kovászna Megyei Tanács határozatát az adomány elfogadásáról, megsemmisíti az adományozó levelet, (...) és arra kötelezi a megyei tanács elnökét, hogy távolítsa el a nagy gyűlésteremből Székelyföld kék-arany zászlóját”. Az ítélet ellen 15 napos határidővel lehet fellebbezni.

Sebastian Cucu prefektus korábban figyelmeztetett, hogy a hivatalosan el nem ismert zászlókat nem lehet közintézményekre, sem ezek irodáiba kitűzni.  A székely zászlót februárban adományozta a megyei tanácsnak Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei elnöke. A politikus többször is „felháborítónak' nevezte a prefektúra tiltását és értetlenségét fejtette ki amiatt, hogy a magyar közösséget jelképező székely zászló nem kaphat helyet Románia és az Európai Unió zászlója mellett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?