Zászlócsere Háromszéken: számonkérik a rendőrparancsnokot

A háromszéki önkormányzat arra kéri a Kovászna megyei rendőrparancsnokot, hogy az e havi tanácsülésen számoljon be a sepsiszentgyörgyi román zászló cseréjének és a magyar helységnévtáblák lefestésének részleteiről.

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke, a megyei tanács tagja az önkormányzat mai rendkívüli ülésén ismételten kérte, hogy hívják meg a január 28-i ülésre Ion Popa rendőrparancsnokot, hogy mutasson be bizonyítékokat a közvéleményt foglalkoztató ügyekben. Az ülést vezető Henning László alelnök szerint a rendőrparancsnokot már meghívták a hónap végi tanácsülésre.

Mint arról beszámoltunk, már a decemberi tanácsülésen is felszólították a rendőrség parancsnokát, hogy adjon részletes tájékoztatást ezekben az ügyekben, illetve a Kovászna megyei közrendészeti hatóság (ATOP) ülésein is kérték ezt, de a rendőrség mindeddig kibújt a válaszadás elől.

Kulcsár Terza József az elmúlt esztendő utolsó napjára is összehívatta a közrendészeti hatóság ülését, amikor a kézdivásárhelyi letartóztatások ügyében is tájékoztatást várt volna, mivel elmondása szerint ez az ügy feszültségeket kelthet a térségben, ezt pedig csak folyamatos kommunikációval lehet megelőzni. Az ülésen azonban nem jelent meg a rendőrség képviselője. Emiatt abban állapodtak meg, hogy levélben kérnek információkat a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségtől (DIICOT) a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi és kézdivásárhelyi elnökének letartóztatása kapcsán.

A háromszéki polgári párti politikus szerint a közrendészeti hatóság feladata közvetíteni a lakosság és a különböző állami intézmények között, és hiába próbálnak kibújni a felelősség alól, kötelességük foglalkozni a közösséget érintő kérdésekkel.

Bizonyítsák be a zászlócserét

Többek között arra vonatkozóan is bizonyítékokat várnak a rendőrségtől, hogy december 1-én a sepsiszentgyörgyi ismeretlen román katona szobra melletti román zászlót székely lobogóra cserélték. A decemberi tanácsülésen Tamás Sándor háromszéki tanácselnök is felszólította Ion Popa rendőrparancsnokot, hogy zászlóügyben mutasson be bizonyítékokat, mert nem csak ő, hanem a sajtó és a közösség egy része is kétségbe vonja, hogy valóban megtörtént a zászlócsere, ahogyan a megyei rendőrparancsnok és a prefektúra állítja.

Akkor a megyei rendőrparancsnok hiányában Sabin Calinic szociáldemokrata párti tanácsos azt mondta: a rendőrség állítása szerint a katona szobrának környékén történt eseményekről léteznek felvételek, ezek azonban nem nyilvános jellegűek. Egy tavaly év végi sajtótájékoztatón Ion Popa háromszéki rendőrparancsnok azt nyilatkozta: zászlóügyben zajlik a nyomozás, és állítása szerint van ugyan fénykép, de azt azért nem adták közszemlére, mert nem akartak ellenségeskedéseket szítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?