Kelemen a Klemm-ügyről: nem ez lesz a nacionalista kampány elindítója

„Hans Klemm nagykövet a helyszínen tapasztalhatta azt, amiről az RMDSZ rendszeresen tájékoztatja az amerikai diplomáciát” – jelentette ki csütörtökön a székely zászlóval fotózkodó amerikai nagykövetet ért támadásokról Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke az MPP-vel kötött együttműködési megállapodás aláírása után nyilatkozott erről a sajtónak Kolozsváron. Elmondta: egyetért Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek azzal a döntésével, hogy az amerikai diplomata háromszéki látogatásakor egy székely zászlót ajándékozott Hans Klemmnek, és az erről készült fotót nyilvánosságra hozta.

Kelemen elmondta, a világ legtermészetesebb gesztusa volt, hogy a nagykövet ellátogatott Székelyföldre. Tájékoztatása szerint a nyár elején két órát tárgyalt Hans Klemmel a diplomata bukaresti rezidenciáján. Ennek a találkozónak az egyik célja éppen a székelyföldi látogatásnak az előkészítése volt. 

A politikus hangsúlyozta, nem ért egyet azokkal a sajtóvéleményekkel, hogy a nagykövet gesztusa a nacionalizmus lángjára öntött olajat a választási kampány közeledtével. „Nem ez lesz a nacionalista kampány oka. A román politikában mindig van nacionalista kampány. Ha nincs ez az ügy, van egyéb: például a román zászló kitűzése a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára” – magyarázta. 

Kelemen úgy véli, mivel a két nagy román párt egyike sem volt jó ideje kormányon, nehezen találnak fogást egymáson. „Ezért a kampányban valamibe bele kell kapaszkodniuk. Ez pedig pontosan az a nacionalista kampány, amiről a sajtókommentárok szólnak. Bízom azonban abban, hogy felelősen járnak majd el a román pártvezetők” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?