Megvan a közlekedésfejlesztési stratégia: 20 év múlva 1300 km autópálya

Két évvel a közvitára bocsátása után elfogadta a kormány Románia közlekedésfejlesztési stratégiáját (Master Plan). A korábban az Európai Bizottság által is jóváhagyott dokumentum szerint húsz év múlva tizenegy autópálya szeli át az országot, ezek hossza eléri majd az 1300 kilométert. A Székelyföld egy részét átszelő Brassó-Bákó sztrádának csak 2022-ben látnak hozzá.

A kormány által véglegesített stratégia a közutak mellett a vasúti hálózat és a hajózási infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket is tartalmazza. Elfogadása feltétele volt annak, hogy Románia idejében lehívhassa az infrastruktúra-beruházások számára elkülönített uniós forrásokat. Ezért a kormány határozatba foglalta a dokumentum irányelveit, amelyeket így a parlament már nem köteles megvitatni, ami jelentős időveszteséggel járna.

Nagy tervek – kis költségvetés

A Master Plan szerint a sztrádákhoz és gyorsforgalmi utak építéséhez csupán 2020-ig 12,8 milliárd euróra lenne szükség – jelenleg azonban Románia ennek az összegnek alig egyharmadával, 4,6 milliárd euróval rendelkezik. De nem jobb a helyzet a 2021-2030 közötti időszak esetében sem, amikor 16,7 milliárd euróra lenne szükség, amelyből 7,9 milliárd eurót az illetékesek még nem tudják, hogy honnan fognak előteremteni.

Ha igaz viszont, és pénz is lesz rá, akkor 2017-re és 2018-ra el kell készülnie a Berettyószéplak-Bors, valamint a Magyarnádas-Berettyószéplak autópályának. Ez a két sztrádaszakasz 168 kilométert jelent, és 1,3 milliárd euró szükséges a kivitelezéshez.

Négy év múlva készen lesz a Nagyszeben-Brassó, a Târgu-Neamţ-Iaşi-Ungheni, továbbá a Craiova-Piteşti sztáda. A tervnek megfelelően 2022-re elkészül a Nagyszeben és Piteşti közötti, 116 kilométeres autópálya is, megvalósításához csaknem 1,7 milliárd euróra lesz szükség. Igaz, az előzetes tervek szerint már 2021-ben át kellett volna adni a forgalomnak a sztrádát, de a munkálatok ez esetben is megkéstek.

Az Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) vezetői szerint a jelenlegi 700-ról két év múlva 1000 kilométerre nőne a romániai autópályák hossza. Az ígéretek szerint idén átadnák a forgalomnak a Szászsebes-Torda és a Lugos-Déva sztrádaszakaszt is, ez összesen 66 kilométer. Ez viszont elmarad a korábban bejelentett 95 kilométertől, amelynek az idei év során el kellett volna készülnie. Igaz, kissé később az illetékesek már csak 75 kilométerről beszéltek, de a 66 kilométer még ennél is kevesebb.

Az újabb elképzelés szerint 2022-re elkészül a Comarnic-Brassó 58 kilométeres útszakasz. A közlekedési tárca múlt év végi közlése szerint előbb a Comarnic-Predeál szakasszal végeznek, ami nem egészen 167 millió lejbe kerülne. A Comarnic-Brassó sztrádát egyébként öt ütemben kívánják majd kivitelezni.

A Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni gyorsforgalmi út a kormány terve szerint a harmadik legfontosabb feladat közé tartozik. Az illetékesek arra számítottak, hogy a munkálatokat már 2016-ban elkezdhetik, ebben az időszakban tervezték volna meg a Târgu Neamţ-Ditró és Ditró-Marosvásárhely közötti útszakaszokat. A Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni közötti, 135 kilométeres szakaszon eredetileg autópályát terveztek, de a gyorsforgalmi út költségei is igen magasak, a beruházást 1,1 milliárd euróra becsülik.

A stratégiában 2020-ra irányozták elő a Nagyszeben-Brassó sztrádát. A 120 kilométeres autópálya csaknem 817 ezer euróba kerülne. Ugyancsak 2020-ban adnák át a forgalomnak a 125 kilométeres Craiova-Piteşti autópályát is, amelynek költségei elérik a 900 millió eurót.

A tervezők gondoltak a bukaresti körgyűrűre is, amelynek munkálatait 2018-ban kezdenék meg, és 2022-re lennének készen velük. A 102 kilométeres út kivitelezéséhez 1,3 milliárd euróra lenne szükség.

Gyorsforgalmi utak

Az eredeti elképzelések szerint már idén hozzá kellett volna fogni a Marosvásárhely-Târgu Neamţ gyorsforgalmi úthoz is ahhoz, hogy a terveknek megfelelően 2026-ra elkészüljön. Az útszakasz hossza 183 kilométer, a költségek viszont igen magasak: becslések szerint ehhez majdnem 3 milliárd euróra lenne szükség. A Ploieşti-Comarnic 51 kilométeres gyorsforgalmi úthoz 2022-ben fognának hozzá, az 51 kilométeres útszakasz 306 millióba kerül, de ugyanekkor látnak hozzá a Székelyföld egy részét átszelő Brassó-Bákó közötti 160 kilométeres úthoz is, 1,8 milliárd eurós költséggel.

A terv szerint 2020-ra gyorsforgalmi út kötné össze Piteşti-et Buzăuval, Bacăut Paşcani-nyal, Focşani-t Buzăuval, Paşcani-t Suceavával. 2023-ra elkészülne a Buzău-Brăila, a Găeşti-Ploieşti, a Focşani-Galac-Giurgiuleşti, 2024-re elkészülne a Suceava-Siret közötti gyorsforgalmi út, 2031-re pedig átadnák a forgalomnak a Bukarest-Craiova közötti utat is. 2031-ben átadnák a Suceava-Botoşani, a Bacău-Piatra Neamţ, 2032-ben a Turnu Severin-Lugos, a Craiova-Turnu Severin, a Torda-Halmi valamint a Konstanca-Tulcea-Brăila közötti gyorsforgalmi utat, ideértve a dunai hidat is.

Az elképzelések szerint 2036-ig korszerűsítenék Bukarest körgyűrűjének már meglévő részét, de elkészülne a Piteşti-Brassó gyorsforgalmi út is.

Kapcsolódók

Kimaradt?