Ezek a kormány 2020-ig szóló autópálya-tervei

A Piteşti-Nagyszeben sztráda helyett a Ploieşti-Brassó-Nagyszeben autópálya kötné össze a fővárost Erdéllyel a 2014-2020-ra vonatkozó, Brüsszel által korábban már elfogadott közúthálózat-fejlesztési terv (Master Plan) szerint.

A fejlesztési tervet egy infrastrukturális kérdésekkel foglalkozó internetes fórum szerezte meg és tette közzé. E szerint a IV-es páneurópai korridor részét képező Piteşti-Nagyszeben sztráda megépítésével felhagyott a kormány, és inkább – a korábbi terveknek megfelelően – Brassón keresztül kötné össze Bukarestet Erdéllyel.

A közzétett térkép szerint Brassótól az autópálya elkerüli Székelyföldet: leágazik nyugatra, Nagyszeben felé, illetve keletre, Bákó irányában. A korábban tervezett észak-erdélyi autópálya nyomvonala Segesváron keresztül vezetett Marosvásárhelyre.

Az internetes fórum által megszerzett dokumentum szerint a román hatóságok tíz kritérium megvizsgálása alapján döntöttek úgy, hogy Bukarestet Erdéllyel nem az Olt völgyén, hanem a Prahova völgyén keresztül kötik össze autópályával. Az egyik legfontosabb kritérium a munkálatok ára volt: a Piteşti-Nagyszeben sztráda drágább a Ploieşti-Brassó-Nagyszeben autópályánál.

A fejlesztési terv egyik újdonságát a Brassó-Bákó autópálya jelenti. A 158 km-es sztráda megépítése 2 milliárd euróba kerül. Mint ismert, a munkálatok árának 85 százalékát uniós alapokból finanszírozzák, a román állam önrésze 15 százalék. Románia 9 milliárd eurót hívhat le az uniós alapokból erre a célra a 2014-2020-as költségvetési ciklusban.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?