A szenátus jogi bizottsága támogatja Oprea mentelmi jogának megvonását

Hozzájárultak szerdán Gabriel Oprea mentelmi joga megvonásához a szenátus jogi bizottságának tagjai, így a gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt volt belügyminiszter ellen beindulhat a bűnvádi eljárás.

Mint korábban írtuk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szeptember elsején emelt vádat Gabriel Oprea ellen. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettest tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette.  A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használt konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: Oprea állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

A szerdai meghallgatáson Oprea azzal próbálta a maga oldalára állítani szenátor kollégáit, hogy nem ő határozta meg az utazási sebességet vagy az útvonalat, a fiatal motoros rendőr sajnálatos baleset áldozata lett.

A jogi bizottság tagjai végül 8 igen és 2 nem szavazattal Gabriel Oprea mentelmi jogának felfüggesztése mellett voksoltak. A végső szót a plénum mondja ki, amely jövő hétfőn, szeptember 19-én voksol a kérdésben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?