A DNA a vizsgálja a Gabriel Opreát kísérő rendőr halálát

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) veszi át a Gabriel Oprea kormányfő-helyettes és belügyminiszter konvojában korábban történt halálos baleset kivizsgálását, mivel felmerült a gyanú, hogy a politikus hivatali visszaélést követett el, amikor igénybe vette a rendőri felvezetést - közölte pénteken az ügyet eddig vizsgáló legfőbb ügyészség.

A tragédia október 20-án este történt, amikor a politikusnak utat nyitó motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette. A bukaresti lapok úgy tudják, Oprea egy állami intézmény székhelyéről tartott hazafelé, amikor a baleset történt.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használ konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: Oprea állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

A baleset után néhány nappal tüntetők ezrei vonultak utcára Bukarestben Opreát lemondását követelve. A botrány kirobbanása óta Bukarestben az autósok rendszeresen tülkölnek, ha a rendőrök egy-egy hivatalos konvoj elhaladása érdekében leállítják a forgalmat.

Oprea már csak papíron miniszter

Oprea akkor elhárította az őt ért "felelőtlen" vádakat és nem mondott le hivataláról. A múlt heti tűzvész miatt azonban a napokban még nagyobb tömeg vonult utcára tüntetni a hatalmi arrogancia és korrupt politikusok ellen lázadva. Victor Ponta kormányfő lemondása gyakorlatilag magával rántotta a tisztségébe kapaszkodó Opreát is, hiszen a miniszterelnökével együtt az egész kormány mandátuma megszűnik.

Bár a kabinet ügyvivői hatáskörrel dolgozik tovább az új kormány megalakulásáig, Oprea pénteken bejelentette, hogy távozott a belügyminisztérium éléről, és a tárca egyik államtitkárát bízta meg a tárca vezetésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?