DNA-vizsgálat zajlik a rendőrségi felvezetések miatt

Rendőrségi felvezetés többszöri is jogtalan igénybevétele miatt zajlik büntetőjogi kivizsgálás az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA), miután az intézményhez a napokban két ilyen jellegű feljelentés is érkezett. A DNA ezt csütörtök délután közölte, hozzátéve, hogy egy magánszemély és egy civil szervezet tett feljelentést.

Sajtóértesülések szerint az ügyben Tiberiu Nițu főügyész, Gabriel Oprea volt belügyminiszter valamint a romén ortodox egyház vezetője, Dániel pátriárka érintett.

A Gabriel Opreat kísérő motoros rendőr halálának ügyében indított eljárás alatt kiderült: a belügyminiszter csak idén közel 1600 esetben használt rendőri felvezetést. Ha bebizonyosodik, hogy Oprea a törvényt megszegve, hatalmával visszaélve nem sürgős hivatali teendői elintézésre kért rendőri felvezetést, felelőssé tehetik a 28 éves férfi haláláért. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a bukaresti rendőrség számtalan esetben biztosított rendőri felvezetést Tiberiu Nițu főügyésznek valamint Dániel pátriárkának is, miközben a jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?