A legfőbb ügyészség vizsgálódik a rendőr halálának ügyében

A fővárosi ügyészségtől a legfőbb ügyészségre került a motoros rendőr halálának ügye, ami azt jelenti, hogy akár büntetőeljárás is indulhat Gabriel Oprea kormányfőhelyettes ellen - írja a Gândul. A fővárosi ügyészség nem rendelkezik ezzel a jogkörrel.

Bogdan Gigină október közepén vesztette életét Bukarestben, miközben Gabriel Oprea konvoját vezette fel. Sajtóforrások szerint a belügyminiszter még a szépségszalonba is rendőri kísérettel járt. Ha bebizonyosodik, hogy Oprea a törvényt megszegve, hatalmával visszaélve nem sürgős hivatali teendői elintézésre kért rendőri felvezetést, felelőssé tehetik a 28 éves férfi haláláért. A Gândul szerint az ügyészek bizonyítani tudják a hatalommal valló visszaélést.

Ügyészségi források szerint a fővárosi ügyészség azért adta át az esetet, mert az egyik vizsgált személy, azaz a belügyminiszter ügyében a legfőbb ügyészség az illetékes. Oprea több mint 1 500 olyan állítólagos hivatali útját vizsgálják, amelynek során rendőri felvezetést kért.

Victor Ponta miniszterelnök arra hivatkozva jelentette be szerdán lemondását, hogy Gabriel Oprea nem vállalt felelősséget sem a rendőr haláláért, sem a múlt hétvégi bukaresti tragédiáért, amelyben eddig 32 személy vesztette életét, és több mint 140-en sebesültek meg. A kedd esti bukaresti tüntetés résztvevői a belügyminiszter lemondását is követelték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?