A rendőr halála: így járna el Kelemen Hunor a belügyminiszter helyében

Kelemen Hunor a belügyminiszter helyében lemondott volna, amíg le nem zárul a vizsgálat az autókonvoját kísérő rendőr halálának ügyében.

Az RMDSZ elnökét kedden kérdezte a RFI riportere arról, hogy szerinte távoznia kell a történtek után tisztségéből Gabriel Opreának.  Mint ismert, a belügyminisztert azzal gyanúsítja a liberális ellenzék és a sajtó egy része, hogy a hivatalával visszaélve akkor is igénybe veszi a rendőri felvezetést, amikor ezt semmilyen sürgősség nem indokolja, s ez vezetett a 28 éves rendőr halálához is.

Kelemen elmondta, nem kíván tanácsot adni Opreának, de ha a helyében lett volna, „hátralép egyet”, amíg az ügyészségi nyomozás le nem zárul. A hátralépés szerinte nem jelentette volna azt, hogy a belügyminiszter elismeri a felelősségét a történtekért, csupán annyit, hogy tisztességes vizsgálat zajlik le ebben az ügyben.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor nem hinné, hogy parlamenti vizsgálóbizottság fényt tudna deríteni az ügyre. A testület létrehozását a liberálisok javasolták kedden. „Sok hasonló parlamenti bizottság alakult már, de szinte egyik sem tudott az ügyek végére járni, munkájukat túlságosan áthatott a politika” – mondta Kelemen Hunor.

Mint ismert, a liberálisok és Klaus Johannis is kérte korábban Gabriel Oprea lemondását. A belügyminiszter úgy reagált: ezt nem teszi meg, mert nem tartja magát felelősnek a rendőr haláláért.

Kapcsolódók

Kimaradt?