Életveszélyes a közlekedés a román fővárosban

Nagy port vert fel a román politikai életben és a sajtóban a Gabriel Oprea belügyminiszter autókonvoját felvezető motoros rendőr halála. A 28 éves Bogdan Gigină egy gázvezetékcsere miatt kiásott gödörbe zuhant bele. Bukarestben  – részben az elhanyagolt utak, a rossz vagy hiányos kijelzések, a közlekedési rendszabályok semmibe vétele miatt – évente egyre többen halnak meg közlekedési balesetben.

Hatástalan büntetések

A bukaresti közlekedésrendészet illetékesei maguk is aggódnak a megszaporodó közlekedési balesetek, a gépkocsivezetők gyakori felelőtlensége miatt. A szigorúbbá váló büntetések ellenére igen sokan nem tartják be az elemi közlekedési szabályokat sem, fittyet hánynak az időjárási viszonyokra, sokan ülnek be ittas állapotban a volán mögé. Adataikból kitűnik, hogy az idei évben, az első kilenc hónapban is nőtt a román a súlyos közlekedési balesetek száma.

A közlekedésrendészet munkatársai az idei év januárja és szeptembere között 25 356 gépkocsivezetőt büntettek meg, elsősorban a megengedett sebesség túllépése miatt. Ennek ellenére az év első kilenc hónapjában 502 súlyos közúti baleset történt. Ez a szám máris 66 balesettel haladja meg a 2014-es évben történt hasonló esetek számát. A balesetek 50 személy halálát követelték, ez a szám is öttel több, mint a 2014-ben jelzett halálos áldozatok száma.

Míg egy esztendővel korábban Bukarestben a közúti balesetek összesen 413 súlyos sebesültek követeltek, addig az idei év első kilenc hónapjában máris 475 súlyos sérülés történt. Az idei év említett időszakában 92 könnyebb sérülés is történt, míg tavaly csak 63 ilyen eset fordult elő.

Mint korábban megírtuk, az európai városok közül tavaly Bukarestben voltak a legnagyobb közlekedési dugók. Tavaly 41 százalékos átlagos torlódási faktorral a román főváros bizonyult közlekedési szempontból Európa legzsúfoltabb városának, megelőzve Varsót (40 százalék), Rómát (38 százalék), Londont (37 százalék) és Marseille-t (36 százalék). A globális „dugó-rangsort” Isztambul vezeti (58), majd Mexikóváros (55), Rio de Janeiro (51) és Moszkva (50) következik.

Veszélyes gyalogosátkelők

A bukaresti közlekedésrendészet munkatársai szerint a legtöbb közúti balesetre Bukarest úgynevezett fekete pontjain kerül sor. Ilyen „fekete pontnak” számít a fővárosban a Magheru, az Unirii, a Iuliu Maniu és a Timişoarei sugárút, a Bucureşti-Ploieşti, a Colentina, a Mihai Bravu, az Olteniţei, az Alexandriei sugárút, a Niţu Vasile utca, a Rahovei út.

De – legalább is Bukarestben – igen veszélyesek a gyalogos átkelőhelyek is, részben a gyalogosok hibájából, akik nem egyszer tilosban kelnek át. Ám igen sok balesetet okoznak a gépkocsivezetők is, akik ritkábban ugyan, de áthaladnak a piros, gyakrabban pedig a sárga jelzésen is. A legveszélyesebb gyalogos átkelőhelyek az Olteniţei és a Viilor sugárúton, a Timişoara és a Ion Mihalache körúton vannak.

A román fővárosban gyakorta okoz baleseteket az elsőbbségi szabályok megszegése. Az idei év első kilenc hónapjában ez 99 súlyos balesetet okozott, tizennéggyel többet, mint a tavalyi hasonló időszakának folyamán. A gyalogos átkelőhelyeken idén összesen hét ember halt meg és 93 személy sebesült meg súlyosan – tizenöttel több, mint 2014-ben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?