Túl sok a kérdőjel egy bukaresti rendőr halála körül

Össztűz zúdult csütörtökön a román sajtóban Gabriel Oprea belügyminiszterre, miután felmerült a gyanú, hogy közvetetten felelős egy fiatal rendőr haláláért.

Szerdán még csak arról szóltak a hírek, hogy egy motoros rendőr életét vesztette, miután Bukarest egyik sugárútján bezuhant egy hatalmas gödörbe. A 28 éves férfit kórházba szállították, de életét nem tudták megmenteni. Az állítólag megfelelően jelzett gödröt vezetékcsere miatt ásták ki az egyik gázszolgáltató alkalmazottai.

A történet csütörtök reggel vett különös fordulatot, amikor a bukaresti rendőrség egy száraz közleményben elismerte, hogy a motoros rendőr Gabriel Oprea autókonvoját vezette fel, majd az euractiv.ro portál arról írt, hogy a belügyminiszter egy vendéglőből a lakására tartott a gépkocsijával, amikor a halálos baleset történt.

Törvény szerint Romániában csak a miniszterelnök, az államfő és a két házelnök közlekedhet rendőri felvezetésű, villogókkal ellátott gépkocsival. Ezt a miniszterek csak „sürgősségi helyzetekben” tehetik meg. A Digi24 televízió olyan névtelenül nyilatkozó tanúkat szólított meg Gabriel Oprea környezetéből, akik szerint a politikus „még a vécére is motoros rendőri felvezetéssel jár”, vagyis visszaél a törvény adta lehetőséggel.

Gabriel Oprea belügyminiszter még nem szólalt meg az ügyben. Az ügyészség vizsgálja a rendőr halálának körülményeit.

Kimaradt?